Tisková zpráva: Ve středu 17. května 2017 proběhl již šestý ročník předávání Cen bePROUD. Tentokrát se předávaly za rok 2016. Slavnostní večer pořádal PROUD – platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu z.s. ve spolupráci s Velvyslanectvím Nizozemského království v ČR. Akce se již podruhé konala přímo v rezidenci velvyslance Nizozemského království – jeho Excelence Eduarda W. M. V. Hoekse na Praze 6. Předávání proběhlo při příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii a transfobii (IDAHOT).

Ceny bePROUD 2016

Večer, který režíroval Lukáš Pečenka, nenechal nikoho na pochybách, že jde velmi o prestižní a jedinečnou událost, která má v České republice nenahraditelné místo a rok od roku sílící pozici a ohlas. Velký podíl na tom měly moderátorky Lejla Abbasová a Ester Janečková. Pozvání kromě mnoha čelních představitelek a představitelů české politické, kulturní a akademické sféry přijalo také mnoho zástupkyň a zástupců ambasád (USA, Švédsko, Nizozemí) i zástupkyň a zástupců českých i nadnárodních společností, které se přihlásily do klání o Cenu bePROUD zaměstnavatel roku. Proto byla akce moderována dvojjazyčně – v českém a anglickém jazyce. Příjemným zpestřením byly muzikálové melodie v podání Jana Fanty. Květinový servis zajistilo květinářství Serafín.

Předávání zahájila jeho Excelence Eduard W. M. V. Hoeks velmi povzbudivým a inspirativním projevem na téma LGBT+ práva v Nizozemsku a v České republice. Zmínil například, že Nizozemsko bylo první zemí na světě, která v dubnu 2001 zlegalizovala sňatky osob stejného pohlaví a v témže roce také umožnila stejnopohlavním párům adopce. V České republice jsme letos sice oslavili jedenáctileté výročí od uzákonění registrovaného partnerství, ale mnoho let se již snažíme o novelizaci tohoto zákona, která by umožnila alespoň osvojení dítěte partnera/partnerky. Dále připomněl, že je velmi rád, že může LGBT+ komunitu v její snaze o zrovnoprávnění podporovat.

Letos byly uděleny pouze čtyři ceny (anticena nebyla rozhodnutím rady PROUDu udělena).

1. Cena bePROUD za počin roku 2016
Ocenění určené pro událost či osobu, která v uplynulém roce přispěla ke zlepšení povědomí o LGBT+ lidech, pomohla dobrému jménu komunity, nebo zlepšila život LGBT+ lidem. Podněty na vítězný počin nominovala sama veřejnost v online anketě na www.beproud.cz. Výkonná rada PROUDu pak z návrhů vybrala pětici do užší nominace a z ní následně i vítězný počin.

Nominovány byly tyto počiny:

  • Petr Kalla za úspěšné zastupování v případu, který vyústil v ústavní stížnost na zrušení § 13 odst. 2 zákona o registrovaném partnerství a umožnil individuální adopci gayům a lesbám žijícím v registrovaném partnerství.
  • Ara Art za projekt řeknu.to, který poskytuje poradenství LGBT+ Romům a Romkám.
  • Spolek Transparent za uspořádání mezinárodní konference o právech trans* lidí.
  • Magdalena Skřivánková a organizace Prague Pride za aktivity v oblasti LGBT rodičovství.
  • Radka Maxová, poslankyně Poslanecké sněmovny za hnutí ANO za osobní nasazení při prosazování novely zákona o registrovaném partnerství jak v Poslanecké sněmovně tak v médiích.

Cenu bePROUD za počin roku 2016 získala Radka Maxová za osobní nasazení při prosazování novely zákona o RP jak v Poslanecké sněmovně tak v médiích. Cenu si osobně převzala z rukou jeho Excelence Eduarda W. M. V. Hoekse.

2. Cena bePROUD zaměstnavatel roku
Společnost, která si zaslouží Cenu bePROUD zaměstnavatel roku je otevřená a tolerantní, nediskriminuje své zaměstnance a zaměstnankyně na základě jejich pohlaví, sexuální orientace či identity, a naopak jim vychází vstříc. Příkladem může být volno na péči o dítě partnera/partnerky, pokud pár žije v registrovaném partnerství, pohodový comig-out na pracovišti, den volna pro uzavření registrovaného partnerství nebo další opatření vyjadřující přátelský postoj ze strany vedení firmy vůči zaměstnancům a zaměstnankyním bez ohledu na jejich sexuální orientaci a identitu. Firmy, které se chtěly ucházet o toto ocenění, vyplnily dotazník, který anonymně vyhodnotila odborná komise jmenovaná výkonnou radou PROUDu.

„Vemi nás těší, že problematika diverzity na pracovišti se dostává do centra pozornosti. Do klání o Cenu bePROUD zaměstnavatel roku se přihlásily firmy zvučných jmen napříč obory: technologický gigant IBM, mobilní operátor Vodafone, právní kancelář Dentons, developerská společnost Sweco Hydroprojekt, poradenská společnost Accenture, komunikační agentura Ogilvy nebo technologická společnost Edwards Services… Firmám za jejich účast děkujeme. A náš vzkaz pro další ročník: Výsledky hodnocení byly v některých případech velmi těsné, takže není třeba se vzdávat, “ řekl koordinátor Cen bePROUD a jeden z jednatelů PROUDu Petr Laně.

Cenu bePROUD zaměstnavatel roku získal podruhé v řadě mobilní operátor Vodafone. Proč? Stanovisko odborné komise: „Jedna z mála firem, která má samostatný dokument týkající se práv a řešení situací LGBT+ osob. Firemní benefity jsou dostupné i pro rodiče z LGBT+ komunity. Celkově je patrné, že přístup k LGBT+ komunitě je ve firmě na vysoké úrovni, a to i díky splupráci se zahraničními pobočkami a využívání jejich pozitivních příkladů a zkušeností.“ Cenu převzala Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace ve Vodafonu z rukou Martiny Štěpánkové, náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky.

3. Cena bePROUD za celoživotní přínos
Tuto cenu získávají ti, kteří svými postoji a činy dlouhodobě pomáhali či stále pomáhají zlepšit povědomí o LGBT+ lidech, nebo usilují o zlepšení jejich práv v naší zemi i v zahraničí. Takové osoby byly kvůli svým názorům často diskriminovány, avšak i přesto ve své činnosti pokračovaly. Laureáta či laureátku ceny vybere kolegium složené z nositelů a nositelek ceny, dále pak zřizovatel dřívější Ceny portálu Colour Planet a zástupci a zástupkyně PROUDu a Společnosti pro queer paměť SPQP. Letošním nositelem Ceny bePROUD za celoživotní přínos se stal Karel Mrnka. Cenu předala loňská nositelka ocenění MUDr. Džamila Stehlíková.

Medailonek: Karel Mrnka založil v devadesátých letech minulého století spolek UCHO tety Vilemíny, který pořádal na Olomoucku akce pro LGBT komunitu (setkání, výlety, besedy…), vydával informační časopis se stejným názvem (49 čísel). A nelze opomenout to, že UCHO zajišťovalo v 90. letech vždy dvakrát do roka v Olomouci speciální tramvaj na zlepšení informovanosti o problematice HIV/AIDS.

4. Mediální cena bePROUD
Mediální ocenění pro osobu, která v uplynulém roce pozitivně vyobrazila či ztvárnila LGBT+ osobu. Může se jednat o postavu v televizním seriálu, divadelní hře, celovečerním filmu nebo třeba dokumentu. Nominovaní jsou také autoři a autorky článků nebo rozhovorů a reportáží, aktivně se zajímající o toto téma a podporující práva LGBT+ osob. Vítěze nebo vítězku této ceny vybrala výkonná rada PROUDu. Cenu získalo hnutí Amnesty International za sérii online dokumentů o životě LGBT + osob s názvem Neboj se taky mluvit. Cenu převzala Žaneta Sladká, koordinátorka kampaně z rukou jednoho z jednatelů PROUDu Zdenka Slobody.

5. Duhová anticena protiPROUD nebyla za rok 2016 udělena.
Cena, u které se neočekává, že by si ji výherce přišel převzít osobně. Jde o „ocenění“ za projevy nenávisti a homofobie, kterou mohou vyhrát firmy, organizace nebo jednotlivci, například autoři či autorky knih, písní, článků, filmů, veřejné osobnosti, kteří měli potřebu své negativní postoje sdílet s okolím či je nějak převést v činy. „Vhodných kandidátů a kandidátek je v naší společnosti zatím stále víc než dost, ale z rozhodnutí výkonné rady PROUDu jsme tuto cenu za loňský rok neudělili. Nechceme dávat mediální prostor někomu, kdo šíří nenávist a dezinformace,“ popsal stanovisko PROUDu k této na první pohled mediálně atraktivní ceně jeden z jednatelů PROUDu Zdeněk Sloboda.

Ceny bePROUD jsou udíleny jednou ročně a jsou organizovány Platformou pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) z. s., která usiluje o stejná práva pro všechny osoby bez ohledu na jejich sexuální orientaci či pohlaví.

Fotografie z předávání cen.

Foto: bePROUD.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/05/beproud_2016-1024x676.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/05/beproud_2016-150x99.jpgredakcePolitikaTisková zpráva: Ve středu 17. května 2017 proběhl již šestý ročník předávání Cen bePROUD. Tentokrát se předávaly za rok 2016. Slavnostní večer pořádal PROUD – platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu z.s. ve spolupráci s Velvyslanectvím Nizozemského království v ČR. Akce se již podruhé konala přímo v rezidenci velvyslance...