Tisková zpráva: V neděli 14. května proběhnou pražským parkem Stromovka účastníci charitativního běhu FUN&RUN. Akci u příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii pořádá spolek Prague Pride, Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) a online seznamka iBoys a iGirls. Výtěžek ze startovného půjde na podporu provozu online LGBT poradny Sbarvouven.cz a Domu světla. Běh FUN&RUN se letos uskuteční již posedmé a účast přislíbila pražská primátorka Adriana Krnáčová, patronka poradny Sbarvouven.cz Ester Janečková, hvězda Stardance Jan Onder, herečky Michaela Maurerová a Jana Paulová.

FUN&RUN 2017

„Chceme touto akcí jasně vzkázat, že homofobní postoje a diskriminace HIV pozitivních osob nemají v české společnosti místo,“ uvedl předseda Prague Pride Czeslaw Walek.

Závod se od 11:00 hodin poběží na trasách 5 a 10 km v kategoriích ženy, muži, queer. Startovné je 150 Kč při online registraci, na místě 200 Kč. Odpoledne účastníkům zahraje Queenie, worldQueen tribute band, a ČSAP bude ve své sanitce s laboratoří provádět zdarma anonymní testy na HIV, příp. syfilis. Výsledky testů budou dostupné do několika málo minut. Charitativní běh podpořil Primeros, zmrzlina Ben&Jerry’s, restaurace Pražan a formou neomezeného grantu společnost GileadSciences s.r.o.

Více informací k běhu FUN&RUN včetně přesného harmonogramu aktivit najdete zde.

FUN&RUN 2017

Podle celorepublikového výzkumu homofobie a transfobie na českých školách z roku 2015 se třetina respondentů ze základních a středních škol se setkává s vtipy na LGBT osoby a víc než 10 % jich často bývá svědky pomluv, zesměšňování a slovních útoků na LGBT osoby. Bohužel pětina dotázaných dětí často slýchá z úst učitelů nadávky adresované LGBT lidem, až 8 % jich často zažívá situace, kdy vyučující popírá existenci LGBT lidí, a 6 % ve třídě často bývá svědkem zesměšňování LGBT spolužáka/žákyně učitelem.

Homofobii jsou vystaveni i dospělí. Zvláštní výzkum Eurobarometr 437 zaměřený na diskriminaci v Evropě ukázal, že v přítomnosti gay či lesbických párů, které si vyjadřují náklonnost na veřejnosti, se cítí dobře 58 % Čechů a Češek. Pokud se v této otázce zaměříme jen na gay páry, vstřícnost české společnosti klesá jen na 22 %. (Česká republika má v této otázce jeden z největších propadů v EU.) Nejkomplikovanější postoj mají Češi k trans lidem: pro 46 % by bylo zcela nepříjemné mít trans osobu ve vysoké politické pozici v zemi, pro 34 % by bylo nepříjemné s trans člověkem i jen pracovat.

V České republice bylo k 30. březnu 2017 diagnostikováno celkem 3395 HIV pozitivních osob, z toho 2974jsou občané a občanky ČR. Odhaduje se, že stejný počet lidí o své infekci neví. U 552 Čechů a 44 cizinců již propukla nemoc AIDS. Častým důvodem, proč se lidé v ČR vyhýbají testům, je strach ze stigmatizace, ztráty přátel nebo i zaměstnání. Přitom včasné zahájení léčby je předpokladem zachování kvalitního života a možnosti dožití stejného věku jako u běžné populace. Aktuální statistiku HIV v České republice vydal Státní zdravotní ústav.

Mezinárodní den boje proti homofobii se slaví již dvanáct let. Připadá na 17. května, protože právě v tento den v roce 1990 Světová zdravotnická organizace odstranila homosexualitu z Mezinárodní klasifikace nemocí.

Foto Prague Pride.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/05/2017_fun_run-1024x532.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/05/2017_fun_run-150x78.jpgredakcePolitikaZábavaTisková zpráva: V neděli 14. května proběhnou pražským parkem Stromovka účastníci charitativního běhu FUN&RUN. Akci u příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii pořádá spolek Prague Pride, Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) a online seznamka iBoys a iGirls. Výtěžek ze startovného půjde na podporu provozu online LGBT poradny Sbarvouven.cz a...