Tisková zpráva: Mezipatra představila program 18. ročníku, který spojuje téma Sami za sebe. Na zahajovacím večeru 2. listopadu uvidí diváci a divačky biografický film Tom of Finland, následovat bude tematická party. Mezi taháky hlavní soutěže celovečerních snímků patří Na konci světa (God´s Own Country), Rána (Inxeba) nebo Thelma. Odstartoval i předprodej vstupenek na jednotlivé filmy.

Osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra odtajnil program i novou znělku. Jejím autorem je Štěpán FOK Vodrážka. Dnes také začíná předprodej vstupenek online i na pokladnách v pražských kinech Lucerna, Světozor, Kino 35 a Pilotů, v Brně pak v kině Scala. V brněnském ArtBaru Druhý Pád jsou vstupenky k dispozici pouze na místě.

„Mezipatra jsou tematický festival. Při výběru filmů je tak klíčové, jak se v nich odráží téma ročníku,“ prozrazuje programová ředitelka Sandra Hezinová. Letošní výběr filmů pak navazuje na téma osmnáctého ročníku Sami za sebe.

„Jedním z prvních filmů, o jehož zařazení do programu jsme byli jednohlasně přesvědčeni, byl finský biografický film Tom of Finland. Heslo Sami za sebe zde ilustruje osud umělce, který po většinu života nemohl tvořit svobodně,“ vysvětluje Sandra Hezinová. „Kritérií pro výběr filmů do programu je ale více. Snažíme se kupříkladu o geografickou pestrost, letos tak představíme nejen mnoho snímků z Evropy, ale také z Asie, Ameriky či Afriky.”

Biografie i mysteriózní drama ze Severu

Jmenovaný Tom of Finland 2. listopadu zahájí pražskou část festivalu. Životopisné drama představí návštěvníkům a návštěvnicím Mezipater pohnutý osud umělce, který během svého života nemohl svobodně tvořit, a přesto se později stal gay ikonou. Režisér Dome Karukoski za něj získal získal ocenění pro nejlepší zahraniční film na festivalu v Tribece.

V mezinárodní sekci celovečerních hraných filmů uvidí diváci a divačky i drama Thelma norského režiséra Joachima Triera. Mystický thriller a kandidát na Oscara pro nejlepší zahraniční film sleduje osud nesmělé dívky Thelmy, která právě nastoupila na vysokou školu. Zde potká Anju a jejich vzájemná přitažlivost odstartuje řetězec děsivých událostí. Trierův snímek letos vyhrál i hlavní cenu na Norwegian International Film Festival.

Úspěšné filmy ze Sundance nebo Berlinale

Mezi další očekávané snímky patří německý film Cesta (Ein Weg) od Chrise Miery, který bude také jedním z hostů festivalu. Ve svém debutu vypráví příběh gay páru, který řeší partnerskou krizi poté, co se syn odstěhuje z domu. Cesta měla premiéru na letošním Berlinale.

Z úplně jiného koutu světa je film Rána (Inxeba) jihoafrického režiséra Johna Trengova. Snímek, který Mezipatra uvedla v Česku poprvé na letošní Prague Pride, pojednává o hledání vlastní sexuální identity v prostředí tradičních iniciačních rituálů. Režisér, který se dosud věnoval hlavně dokumentární tvorbě, za něj získal Velkou cenu poroty na filmovém festivalu Sundance.

Na stejném festivalu slavil úspěch i další snímek Plážoví flákači (Beach Rats). Provokativní coming-of-age snímek ukazuje dospívání mladíka Frankieho, který zabíjí čas se svou partou, po nocích však tajně chatuje s cizími muži. Nezávislá americká režisérka Eliza Hittmansi si za snímek ze Sundance odvezla cenu za režii.

“Britská Zkrocená hora” a nový Bruce LaBruce

Mezinárodně úspěšný je i snímek Na konci světa (God´s Own Country) britského režiséra Francise Leeho, který je právem označován za jednu z filmových událostí roku. Netradiční lovestory ukazuje křehký vztah anglického farmáře s rumunským přistěhovalcem a objevování vlastní sexuality v prostředí nehostinného yorkshirského venkova.

Oblíbenec a loňský porotce Mezipater, kanadský režisér Bruce LaBruce, letos představil svůj dlouho očekávaný snímek Misandrie (The Misandrists). I ten bude součástí hlavní soutěže. Odehrává se v odlehlém klášteře, kde skupina žen připravuje revoluci proti mužské populaci; v hlavních rolích diváci a divačky uvidí Susanne Sachsse, která loni navštívila Mezipatra spolu s uměleckým kolektivem CHEAP Kollektiv, umělkyni Vivu Ruiz nebo režisérku Kembru Pfahler.

Japonská studie rodiny a francouzský surrealismus

Součástí programu je i japonské drama Propletení (Karera ga honki de amu toki wa). Jedenáctiletá Tomo je odeslána ke strýci poté, co ji matka už poněkolikáté nechává bez dozoru. U strýce se setkává s jeho novou přítelkyní, trans ženou Rinko. Ve vizuálně působivém snímku režisérky Naoko Ogigami k sobě Tomo a Rinko postupně nachází cestu a jejich vztah se přetváří v mateřskou lásku, která je zobrazená s jemností a empatií.

Otázkou genderové identity se zabývá i celovečerní debut Divoši (Les garçons sauvages) francouzského režiséra Bertranda Mandica. Avantgardní film sleduje příběh pěti chlapců, kteří zabijí urozenou dámu z vyšší společnosti. Jsou proto posláni na převýchovu na osamocený ostrov, kde je však čeká sled neočekávaných událostí.

Retro se Stephenem Frearsem nebo Pedrem Almodóvarem

I letos mohou diváci a divačky v retrospektivní sekci zhlédnout vybrané filmy s queer tématikou, které slavily úspěch v minulosti. Festival letos zakončí snímek španělského režiséra Pedra Almodóvara Vše o mé matce (Todo sobre mi madre) z roku 1999, který získal Oscara pro nejlepší cizojazyčný film.

Úspěch sklidilo i drama původem ppolského režiséra Pawla Pawlikowského Moje léto lásky (My Summer of Love), které v roce 2005 porota ocenila cenou BAFTA za výjimečný britský film. V jedné ze svých prvních rolí se v něm objevila herečka Emily Blunt.

Retrospektivní sekci doplní komedie Stephena Frearse Moje krásná prádelnička (My Beautiful Laundrette) z roku 1985, která ve své době brilantně zachytila atmosféru thatcherovské Velké Británie, a jediný teplý východoněmecký film Coming Out z roku 1989, který premiéroval v den pádu Berlínské zdi.

QFF Mezipatra 2017
Praha 2. – 9. 11.
Brno 10. – 17. 11.
ozvěny v regionech

Stránky festivalu Mezipatra.

Foto: Vizuál 2017 – Michaela Karásek Čejková, grafická úprava: Marius Corradini/Side 2; foto z filmu Thelma – propagační materiál tvůrců filmu.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/10/mezipatra_2017_thelma-1024x430.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/10/mezipatra_2017_thelma-150x63.jpgredakceTémataZábavaTisková zpráva: Mezipatra představila program 18. ročníku, který spojuje téma Sami za sebe. Na zahajovacím večeru 2. listopadu uvidí diváci a divačky biografický film Tom of Finland, následovat bude tematická party. Mezi taháky hlavní soutěže celovečerních snímků patří Na konci světa (God´s Own Country), Rána (Inxeba) nebo Thelma. Odstartoval...