Queer filmový festival Mezipatra proběhne v Praze od 2. do 9. listopadu a v Brně od 10. do 17. listopadu. Téma letošního osmnáctého ročníku je Sami za sebe. Mezi nejočekávanější snímky patří norský film Thelma, biografický Tom of Finland nebo drama Cesta (Ein Weg).

Tisková zpráva: Osmnáctý ročník festivalu filmů s queer tematikou Mezipatra se koná od 2. do 9. listopadu v Praze. Po skončení se z hlavního města přesouvá do Brna. Zde program potrvá až do 17. listopadu. Následovat budou ozvěny festivalu v Olomouci, Hradci Králové a Českém Krumlově.

Od středy 4. října do 18. října mají diváci a divačky v Praze možnost zakoupit si výhodné festivalové permanentky v ceně 540 Kč. V Brně pak budou za stejnou cenu v prodeji od pátku 6. října až do skončení festivalu. Permanentka v hodnotě pěti vstupenek umožňuje vstup na sedm libovolných projekcí.

Festival se letos poprvé v Praze představí kromě kin Lucerna a Světozor i v kině Pilotů. Rozšíří se také program v Kině 35 ve Francouzském institutu. V Brně pak diváci a divačky mohou navštívit filmy již tradičně v kině Scala a také v nově otevřeném ArtBaru Druhý Pád.

„Stejně jako hrdinové a hrdinky filmů, které na festivalu napříč sekcemi uvádíme, musíme problémům čelit i my sami,“ říká o tématu letošního festivalu programová ředitelka Sandra Hezinová. „Důležitá je vnitřní síla a autenticita každého z nás. Zajímají nás podoby vyjádření vlastního já a příznačně také vzory, které v queer komunitě často chybí.“

Filmový a doprovodný program

Jedním z nejočekávanějších filmů programu bude norský snímek Thelma. Tajemný thriller s prvky nadpřirozena sklidil úspěch na mezinárodních festivalech, a Norsko jej dokonce vyslalo do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Mezi další lákadla patří biografie legendárního queer umělce, který tvořil pod pseudonymem Tom of Finland, nebo vztahový debut německého režiséra Chrise Miery Cesta (Ein Weg), který měl premiéru na Berlinale.

I letos budou pro diváky a divačky připraveny diskuze s odborníky a odbornicemi na aktuální témata, která hýbou queer světem, a to v nově otevřené kavárně Patra, která má za cíl sloužit jako LGBTQ+ komunitní centrum nejen v době festivalu, ale po celý rok.

Součástí programu je i exkluzivní uvedení hry Kjell Theøry v úterý 7. listopadu ve Venuši na Švehlovce. Inscenace chicagského souboru Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r), která vychází z textů matematického génia Alana Turinga, sklidila úspěch po celém světě.

Chybět nesmí ani oblíbené party. Zahajovací večírek se bude konat již tradičně v kavárně kina Lucerna pod názvem S kůží na trh. Hlavní party festivalu PG-18 pak proběhne v sobotu 4. listopadu v industriálně laděném klubu Ankali ve Vršovicích.

QFF Mezipatra 2017
Praha 2. – 9. 11.
Brno 10. – 17. 11.
ozvěny v regionech

Více informací: Mezipatra.

Vizuál 2017 – foto: Michaela Karásek Čejková, grafická úprava: Marius Corradini/Side 2

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/10/2017_mezipatra_vizual_2-1024x800.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/10/2017_mezipatra_vizual_2-150x117.jpgredakceZábavaQueer filmový festival Mezipatra proběhne v Praze od 2. do 9. listopadu a v Brně od 10. do 17. listopadu. Téma letošního osmnáctého ročníku je Sami za sebe. Mezi nejočekávanější snímky patří norský film Thelma, biografický Tom of Finland nebo drama Cesta (Ein Weg). Tisková zpráva: Osmnáctý ročník festivalu filmů...