Tisková zpráva: Společnost pro queer paměť vás srdečně zvem na večer věnovaný tentokráte starému Římu, tj. na přednášku našeho pokladníka a amatérského milovníka historie Daniela Stirského. Akce s příznačným názvem „Polibek za polibkem mi dávej, můj milý“ (začátek jedné gay básně) proběhne ve středu 21. června 2017 od 19.00 v našem Centru queer paměti.

V 50. – 80. letech bylo v tehdejším Československu gay literatury pomálu, a tak příslušníci naší menšiny hledali zábavu, inspiraci i poučení také u starověkých autorů, neboť kvalitní překlady jejich děl vycházely a byly běžně dostupné (Tacitus, Petronius, Suetonius, Herodianos a mnozí jiní). V dnešní době, kde je informací nadbytek a kdy západním světem vládne především angličtina, znalost antických reálií pomalu leč jistě upadá. I naše krásná čeština má k latině mnohem blíže, než by se na první pohled zdálo. Navíc starověcí autoři dokázali psát o domnělých i skutečných avantýrách, rozpustilostech a neřestech tehdejších lidí s neuvěřitelnou noblesou, vtipem a šarmem.

Přijďte si tedy poslechnout vyprávění, které bude mimo jiné i o tom, proč musel Ovidius odejít do vyhnanství, jak to bylo s pergamským mládencem a s mřínky, komu by gayové měli přinášet zápalné oběti či kterou událost ve starověku označují jedni historikové za počátek naší civilizace a jiní za počátek jejího konce.

Centrum queer paměti (Na Strži 40, Praha 4) se nachází 3 minuty chůze od stanice metra Pankrác v pětipatrové okrové budově bezprostředně vedle pošty na křižovatce ulic Na Pankráci a Na Strži (vstup hlavním vchodem ve směru od pošty).

Těšíme se na viděnou a srdečně Vás zdravíme,

Společnost pro queer paměť, www.queerpamet.cz

Foto: Společnost pro queer paměť

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/06/2017_qp_polibek.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/06/2017_qp_polibek-150x106.jpgredakceTémataTisková zpráva: Společnost pro queer paměť vás srdečně zvem na večer věnovaný tentokráte starému Římu, tj. na přednášku našeho pokladníka a amatérského milovníka historie Daniela Stirského. Akce s příznačným názvem 'Polibek za polibkem mi dávej, můj milý' (začátek jedné gay básně) proběhne ve středu 21. června 2017 od 19.00...