Tisková zpráva: Celkem 104 akcí přináší 7. ročník festivalu s lesbickou, gay, bisexuální a transgender tematikou (LGBT) Prague Pride, který v Praze proběhne od 7. do 13. srpna. Letošní program dává zvláštní důraz na události s lidskoprávním obsahem, jichž se osobně zúčastní LGBT aktivisté a aktvistky z různých zemí světa. Na festivalu se letos podílí 42 organizací, firem i jednotlivců a dojde k propojení Prague Pride s několika významnými uměleckými i diskusními platformami.

Kampaň Prague Pride 2017 „Zbytečný festival“ zobrazuje různé běžně zažité předsudky o LGBT lidech. Cílem je ukázat, že být lesba nebo gay je stejně přirozené jako narodit se s heterosexuální orientací. Není to osobní volba nebo módní trend, ale realita, která by měla být respektována. Program letošního festivalu dokazuje, že LGBT osoby se objevují napříč časem i prostorem, a to i tam, kde jim hrozí ostrakizace či dokonce smrt.

LGBT NAPŘÍČ SPOLEČNOSTÍ

Festival se letos zaměří na osudy gayů z Čečenska, o jejichž šikaně nařízené vedením země se svět dozvěděl letos na jaře. Prague Pride otevírá veřejnou sbírku, jejíž výtěžek bude věnován partnerské organizaci Russian LGBT Network pomáhající čečenským gayům hledajícím útočiště v Moskvě. Ve čtvrtek 10. srpna proběhne kulatý stůl Lež nebo smrt – situace gayů v Čečensku s ředitelem LGBT Advocacy v Human Rights Watch Borisem Dittrichem, novinářem a aktivistou Zakirem Magomedovem z ruského Kavkazu a vedoucím Oddělení transformační spolupráce z Odboru lidských práv a transformační politiky MZV Janem Látalem.

Pod titulem Neznámé příběhy z Arménie bude promítán dokumentární film představující každodenní život LGBT osob v Arménii. Film byl letos v červenci na poslední chvíli stažen z programu prestižního arménského festivalu Golden Apricot. Po projekci bude následovat diskuse s arménským gay aktivistou Eduardem Martirosyanem.

Hnutí za práva LGBT osob není výsadou Západu. Z Tchajwanu přijíždí Jennifer Lu z organizace Taiwan Tonhgzi Hotline Assocationfor LGBT Rights. Od roku 2016 je také koordinátorkou Koalice za rovnoprávné manželství, která má zásadní podíl na zrovnoprávnění manželství gayů a leseb, k němuž má dojít na základě výroku tchajwanského Ústavního soudu z letošního května. Jennifer bude jednou z řečnic večera inspiračních hovorů Pride Voices a zasedne v panelu diskuse Jak gayové a lesby k manželství přišli v Pride House.

Hned dvě zahraniční osobnosti poodhalí situaci LGBT věřících v církvi. Spolek Logos ČR pozval významnou osobnost anglikánské církve, členku Generálního synodu Jayne Ozanne, která mj. stála za nedávným zákazem praxe tzv. conversiontherapy v této církvi. Jayne, která se vyoutovala v roce 2015, se podělí o svůj příběh v rámci večera PrideVoices a o den později přednese přednášku Církev pro každého? o přístupu církve k LGBT lidem. Dalším významným hostem Logosu je Jakub Pavlús. Působil jako kněz Evangelické církve aušpurského vyznání ve slovenských Turanech, kde se ho ale církev zbavila pro jeho pozitivní postoj vůči gayům a lesbám. Jakub ze Slovenska emigroval a od letošního jara je sborovým farářem Českobratrské církve evangelické v Šumperku. V Praze vystoupí s přednáškou o náhledech na vztahy LGBT lidí v evangelických církvích sdružených ve Světovém luterském svazu.

LGBT lidé nejsou záležitostí poslední doby, rodí se za všech režimů. Má k tomu co říct ruská historička, aktivistka a pedagožka Ira Roldugina, která se při přednášce (Ne)viditelní: LGBT životy za komunismu podělí o svá zjištění ze studia archivů KGB, kde jsou uloženy spisy na LGBT občany z 20. a 30. let minulého století. Na Iru naváže česká aktivistka Jana Kociánová a zavzpomíná na život v komunistickém Československu.

Ellie Lust přiváží do Prahy důkazy, že gayové nejsou jen kadeřníci a baleťáci. Ellie je nizozemská policistka a předsedkyně policejní organizace Pink in Blue – útvaru sdružujícího LGBT policisty, který funguje od roku 1998 a věnuje se ochraně LGBT lidí v Amsterdamu. Ellie vystoupí v rámci Pride Voices a zasedne také v panelu Policie a LGBT.

PROPOJENÍ S UMĚLECKÝMI A DISKUZNÍMI PLATFORMAMI

Letos poprvé vstupuje Prague Pride do spolupráce s multižánrovým kolaborativním projektem platforem Artedu a KINOLAB nazvaným SEXPOSED, který upozorňuje na společensky opomíjené téma HIV, prevenci, ale i problém sociálního vyloučení a stigmatizaci HIV+. Z této spolupráce vychází tři divadelní večery SEXPOSED/PrideTheater, výstava studentských prací SEXPOSED/Bez cenzury věnovaná oblasti sexuality, tělesnosti či nemoci a projece „edgy filmu“ a diskuse o prostředí online seznamek, chemsexu a swingersparties a o rizicích, která takové chování přináší.

Mezinárodní festival filmů se sociálně antropologickou tématikou ANTROPOFEST na Prague Pride představí dva dokumenty, které uchopují LGBT tematiku jako pole výzkumu pro soudobou antropologii.

Největší evropský drum&bassový festival Let It Roll vysílá své DJs do Pride Village, aby zde hráli ve středu 9. srpna odpoledne a následně se přesunuli na afterparty do žižkovského klubu Storm. Mezi Let It Roll DJs nebude chybět slovenská DJka B-Complex, která je bi-gender, tedy dvourodá osoba cítící se být mužem i ženou.

Již tradičně Prague Pride spolupracuje s queer filmovým festivalem Mezipatra, který promítá v prostorách Hybernská 4, a s průvodci bez domova Pragulic.

DLOUHODOBÁ TÉMATA PRAGUE PRIDE

Mezi důležitá témata Prague Pride opět patří HIV. Dnem prevence HIV bude pátek 11. srpna, kdy je tomuto tématu zasvěcené celé odpoledne v Pride Village. Sestry věčné radosti povedou workshop bezpečného sexu, v Živé knihovně Amnesty International budou ke „čtení“ HIV+ knihy. Smyslem dne je motivovat maximální počet lidí k testu na HIV, který si budou moci nechat zdarma a anonymně udělat v testovacím stanu České společnosti AIDS pomoc. Večer pokračuje koncertem Thoma Artwaye a světovou premiérou tanečně-vizuálního představení BLACK&WHITE Jany Vrány v Pride Village, anebo divadelní hrou Pašije s tematikou HIV a dvěma HIV+ herci v PrideTheater.

Ve středu 9. srpna bude centrum Prahy opět brázdit Duhová tramvaj se Sestrami věčné radosti, jejichž posláním je šíření osvěty o HIV.

Tematiku transgenderu programově uchopila organizace Trans*parent, která připravila Kreativní workshop pro trans a queerteens a pro starší pak setkání Comingout pro dospělé. Nikdy není pozdě! Trans lidé a jejich blízcí se mohou zúčastnit Podpůrné skupiny pro trans lidi. Z Berlína Trans*parent přiveze Ilaie Jesse, učitele argentinského queer tanga ze slavné školy Queer Tango Berlin. V Praze povede lekci tance, v němž taneční role nejsou závislé na genderu a není třeba držet se jen jedné z nich. V Pride House proběhne výstava vznikajícího trans a feministického komiksu Trans*Siberia o světě transgender lidí na Sibiři, jehož autorem je 23letý kreslíř, spisovatel a trans aktivista Herman Alius.

Průřezovým tématem jsou také již tradičně LGBT rodiny, jejichž počet v české společnosti roste a jejich členové jsou ochotni dělit se o své zkušenosti. Přednášky a workshopy jsou připraveny pro ty, kdo plánují rodinu a zajímá je umělé oplodnění, náhradní rodinná péče nebo náhradní mateřství v zahraničí, i pro ty, kteří již děti mají a řeší nerovné postavení rodin stejnopohlavních párů v české společnosti.

FESTIVALOVÁ MÍSTA

Oficiální zahájení Prague Pride proběhne na Střeleckém ostrově, kde jím bude slavnostně otevřena Pride Village. Na zahajovacím koncertě vystoupí romská kapela Terne Čhave, slovenská zpěvačka Katarzia, balkánští Circus Brothers, česká rapperka Sharka Ss. Celý ostrov rozhoupou akrobati živého cirkusu.

Dalšími dvěma festivalovými místy, kam bude soustředěna část programu, jsou Pride House (Langhans – Centrum Člověka v tísni) a Pride Theater, který se letos kvůli rekonstrukci Švandova divadla přesouvá do Venuše ve Švehlovce.

Novinkou je letos festivalový magazín s názvem PRAGUE PRIDE MAG, který nahrazuje dřívější programovou brožuru. Magazín má 48 stran a kromě programových tipů přináší i rozhovory a články o LGBT tématech.

DUHOVÝ PRŮVOD

Průvod Prahou se uskuteční v sobotu 12. srpna a půjde po stejné trase jako v předchozích letech – Z Václavského náměstí na Letnou. Řazení účastníků začne o půl hodiny dříve než jindy, tedy v 11:30. O hodinu později průvod vyjde z Můstku, obejde sochu sv. Václava a hlavní pražské náměstí opustí ulicí Na Příkopě. Příchod čela průvodu na Letenskou pláň se očekává po 14. hodině. Na Letné následuje hudební program se dvěma DJ stagemi a Hot ChocolateStage s živou hudbou, s JarmarQem neziskových organizací a dobrým jídlem a pitím. Po skončení ve 22 hodin následuje oficiální afterparty Prague PrideDirtyDirty Dancing Vol. 3 v prostorách Nákladového nádraží Žižkov.

INFORMACE

Program festivalu je k dispozici na www.praguepride.cz/program a v mobilní aplikaci CONVENE Prague Pride od Thomson Reuters.

Ilustrační fotografie: archiv Prague Pride.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/08/2017_program_pp-1024x685.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/08/2017_program_pp-150x100.jpgredakcePolitikaTémataZábavaTisková zpráva: Celkem 104 akcí přináší 7. ročník festivalu s lesbickou, gay, bisexuální a transgender tematikou (LGBT) Prague Pride, který v Praze proběhne od 7. do 13. srpna. Letošní program dává zvláštní důraz na události s lidskoprávním obsahem, jichž se osobně zúčastní LGBT aktivisté a aktvistky z různých zemí...