Tohle ještě zdaleka není zbytečný festival
Tisková zpráva: Festival Prague Pride s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou (LGBT) se za uplynulých šest let stal významnou součástí pražského kulturního léta. Také letos otevře nová a tabuizovaná témata, vytvoří prostor pro setkání heterosexuální majority s LGBT komunitou a přiveze unikátní hosty ze zahraničí. Prague Pride se uskuteční od 7. do 13. srpna.

Prague Pride 2017

Tématem sedmého ročníku Prague Pride je tolerance a respekt. Z úst některých politiků i části veřejnosti opakovaně zaznívá, že gayové a lesby jsou u nás vesměs tolerováni a není tedy důvod festival pořádat. Prague Pride 2017 však chce poukázat na rozdíl mezi pouhou tolerancí a respektem, který si zaslouží všechny lidské bytosti bez rozdílu. „Toleruji hlučně telefonující lidi v restauraci nebo nepříjemné pokladní v supermarketu. Toleruje se totiž něco, co je vlastně špatné, ale my pro to najdeme pochopení. Co je však k tolerování na tom, že je někdo gay nebo lesba? Nechceme toleranci, chceme přijetí,“ říká ředitelka festivalu Prague Pride Kateřina Saparová. A dodává: „S hetero nebo homosexuální orientací se lidé rodí. Nikdo si ji vědomě nevybírá.“

Kampaň festivalu proto pracuje s animovanými postavičkami, které jsou přesvědčeny, že v České republice je postavení LGBT lidí v pořádku a Prague Pride je úplně zbytečný festival. Na vizuálech promlouvají větami, které na první pohled vyznívají přátelsky, ale ve skutečnosti nesou významy nadřazenosti a obav. Tyto výroky odposlouchané mezi českou veřejností jsou důkazem, že festival v ČR ještě rozhodně zbytečný není. Kampaň připravila agentura Made by Vaculík Praha, autorem postaviček je Václav Matoušek.

„Do kampaně jsme vybrali klasické věty, které LGBT lidé běžně slýchají ve svém okolí. Zejména postoj, že gayové a lesby nevadí, dokud se neukazují na veřejnosti, zaznívá velmi často. O takovou toleranci nestojíme. Máme stejné právo hlásit se veřejně ke svému partnerovi, vzít se na ulici za ruku nebo mluvit o společné dovolené,“ uvedla Kateřina Saparová.

Letošní výběr mezinárodních hostů Prague Pride ukazuje, že LGBT lidé se přirozeně pohybují ve všech sférách společnosti. „Homosexuální orientace není žádným současným trendem či módou, jak někdy zaznívá. Gayové, lesby, bisexuální i trans osoby zde byli v dobách, kdy jim hrozila perzekuce, jsou v církvi, která se k nim staví velmi odmítavě. Homosexualita také není vynález Západu, stejně tak se objevuje v tradičních východních společnostech,“ předznamenal dramaturg festivalu Radek Miřácký.

Na Prague Pride přijíždí ruská lesbická historička Irina Roldugina¸která v sovětských archívech nedávno objeviladosud nepublikované spisy vedené na LGBT občanyza éry Stalina. Na pozvání spolku LGBT věřících Logos ČR Prahu navštíví členka Generálního synodu anglikánské církve Jayne Ozanne, která se od svého comingoutu v roce 2015 výrazně angažuje ve prospěch LGBT+ lidí v církvi. O uplynulém víkendu na synodu anglikánské církve prosadila zákaz praxe „conversiontherapy“ v anglikánské církvi spojený s prohlášením adresovaným britské vládě, že tato škodlivá praxe pokusů o „opravu“ sexuální orientace by měla být zakázána i podle světského práva. (Více ZDE.) Vzácnou hostkou bude LGBT aktivistka z Tchaj-wanu Jennifer Lu, která je od roku 2016 koordinátorkou tchajwanské koalice za rovné manželství. Tamní ústavní soud potvrdil právo párů stejného pohlaví na sňatek letos v květnu. Výraznou osobností je i nizozemská policistka Ellie Lust, předsedkyně organizace Pink in Blue, která sdružuje teplé policisty a policistky a bojuje proti agresi vůči LGBT lidem.

Kompletní program Prague Pride 2017 najdete již dnes na www.praguepride.cz a také v mobilní aplikaci Convene od Thomson Reuters pro iOS a Android. Většina akcí Prague Pride je ZDARMA.

Prague Pride začíná zahajovacím koncertem v PrideVillage na Střeleckém ostrově v pondělí 7. srpna. Duhový průvod Prahou se uskuteční v sobotu 12. srpna a půjde již tradiční trasou z Václavského náměstí na Letnou.

Záštitu nad Prague Pride letos převzali ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka, primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová a radní pro kulturu a sousedské vztahy MČ Praha 7 Hana Třeštíková.

Obrázek Prague Pride

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/07/2017_praguepride-1024x666.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/07/2017_praguepride-150x98.jpgredakcePolitikaTémataZábavaTohle ještě zdaleka není zbytečný festival Tisková zpráva: Festival Prague Pride s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou (LGBT) se za uplynulých šest let stal významnou součástí pražského kulturního léta. Také letos otevře nová a tabuizovaná témata, vytvoří prostor pro setkání heterosexuální majority s LGBT komunitou a přiveze unikátní hosty...