Tisková zpráva: Cenu bePROUD za rok 2017 mohou za zviditelnění LGBT témat dostat herec Jan Cina nebo režisérka dokumentu “Nerodič” Jana Počtová. Počinem roku se možná stane dětská knížka, podpůrná skupina pro rodiče trans dětí nebo kampaň za manželství. Za celoživotní přínos bude oceněna fotografka Libuše Jarcovjáková, letošní držitelka ceny “Osobnost české fotografie”.

Ceny bePROUD jsou udělovány od roku 2012 a navazují na tradici Cen Colour Planet (od 2008) organizovaných Janisem Sidovským. Jsou nejstaršími a nejprestižnějšími cenami, jež oceňují osobnosti a počiny, které zviditelňují a zlepšují situaci LGBT osob v České republice.

Tradičně byly ceny udělovány na dnešní (17. května) IDAHO – Mezinárodní den proti homofobii, transfobii a bifobii.Ty letošní budou předány skoro o měsíc později, ve čtvrtek 14. června 2018 v předvečer Pride Business Fóra, jelikož cena udělovaná LGBT přátelské firmě roku (jíž poslední dva roky získal Vodafone) se bude nově předávat právě až během setkání velkých i menších firem, jejichž zástupci a zástupkyně budou diskutovat o diverzitě a situaci LGBT+ lidí na pracovišti a v podnikání. V současné chvíli běží lhůta pro přihlášení firem do aktuálního ročníku.

Ve čtvrtek 14. června budou tudíž předány ceny tři. Předsednictvo organizujícího spolku Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) vybralo z veřejných návrhů užší pětici nominovaných, která může získat ocenění za počin roku 2017. Nominovány jsou:

  • podpůrné skupiny pro rodiče a trans děti organizace Trans*parent,
  • studie “Sešívané rodiny” o dospívání s rodiči stejného pohlaví Magdaleny Skřivánkové a Petry Kutálkové,
  • otevření komunitního prostoru “Patra” v Praze spolkem Mezipatra,
  • zahájení kampaně za rovné manželství Jsme fér koalicí pěti nevládních organizací
  • a vydání dětských knih “Tango – skutečný příběh jedné tučňáčí rodiny” a “Zebra pod postelí” vydavatelstvím LePress.

“Jsme rádi, že jako každý rok, můžeme představit pětici rozmanitých počinů. Vybrat ten vítězný bude ale těžké, jelikož každý je jiný, každý je důležitý z jiného důvodu a pro jiné skupiny a oblasti života LGBT lidí v Česku,” uvedl po výběru nominací Jiří Procházka, jednatel PROUDu a civilním povoláním poradenský psycholog.

Každoročně se také uděluje Mediální cena bePROUD osobám, které v příslušném roce významně přispěly ke zviditelnění LGBT osob a témat, a to především mimo komunitu. V minulosti to byl třeba herec Igor Chmela za ztvárnění gay policisty v televizním seriálu, novinářka Ivana Karásková za sérii článků o homoparentálních rodinách, nebo producenti seriálu “Až po uši” (HBO, režie: J. Hřebejk) o rozmanitých partnerských vztazích a peripetiích. Letos mohou cenu získat:

  • Jan Cina za otevřenost o svém dlouholetém vztahu s partnerem Petrem Vančurou v mnoha článcích a rozhovorech v médiích,
  • Daniel Krejčík za vyobrazení bisexuální postavy v divadelní inscenaci “Cock” režiséra Radima Špačka, jelikož bisexualita je v naší společnosti stále velkým tabu,
  • a Jana Počtová za autentické a předsudky nezatížené vyobrazení stejnopohlavního rodičovského páru ve svém dokumentu “Nerodič”.

Vítěz či vítězka této ceny bude odhalen(a) až během slavnostního předávání cen, které letos bude (po loňském Nizozemském království) hostit velvyslankyně Norského království, její excelence paní Siri Ellen Sletner. “Byli jsme potěšeni, když nás PROUD oslovil. Naše země prostřednictvím Norských fondů dlouhodobě a intenzivně přispívá k rozvoji občanské společnosti, k respektování lidských práv a k integritě jednotlivce v celém regionu střední a východní Evropy. Proto uvítat na naší půdě tyto výjimečné osobnosti a ocenit jejich aktivity pro LGBT komunitu v Česku nám přišlo přirozené a samozřejmé,” řekla paní velvyslankyně.

Jediná cena, kterou u příležitosti IDAHO již takto dopředu, a o to s větší radostí zveřejňujeme je Cena bePROUD 2017 za celoživotní přínos. Letos se kolegium této ceny rozhodlo ocenit osobu z oblasti umění, ženu, která se ve svých fotografiích ze 70. a 80. let 20. století nebála zobrazovat lesbické vztahy a sexualitu, noční život v šeru ulic a rozmanitých podniků, nebo v 90. letech dokumentovala první organizování lesbických a gay spolků u nás. Libuše Jarcovjáková (*1952) se dlouhodobě ve své syrové fotografické tvorbě věnuje zachycování života menšin (nejen) v Česku. I přesto, že ocenění je udělováno za celoživotní přínos, dosah tvorby této fotografky a pedagožky je aktuální – v roce 2017 jí vyšla kniha Černé roky a letos byla oceněna coby “Osobnost české fotografie”.

Ceny bePROUD jsou udíleny jednou ročně a jsou organizovány Platformou pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu z. s., která usiluje o stejná právní a sociální uznání pro všechny osoby bez ohledu na jejich sexuální orientaci, pohlaví či genderovou identitu.

Ilustrační foto: bePROUD

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/05/rodina_2_proud-1024x683.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/05/rodina_2_proud-150x100.jpgredakceTémataTisková zpráva: Cenu bePROUD za rok 2017 mohou za zviditelnění LGBT témat dostat herec Jan Cina nebo režisérka dokumentu “Nerodič” Jana Počtová. Počinem roku se možná stane dětská knížka, podpůrná skupina pro rodiče trans dětí nebo kampaň za manželství. Za celoživotní přínos bude oceněna fotografka Libuše Jarcovjáková, letošní držitelka...