Tisková zpráva: Již 8. ročník charitativního běhu FUN&RUN se uskuteční v pražské Stromovce v sobotu 19. května. Na startu je očekáváno 500 běžců a běžkyň, kteří vyrazí na trasy 5 a 10 km. Připraven je také dětský běh na 100 a 300 metrů. Výtěžek ze startovného půjde na podporu internetové LGBT poradny Sbarvouven.cz a Domu světla, který pomáhá HIV pozitivním lidem.

„Popularita běhu FUN&RUN každým rokem roste. Vše začalo jako akce pro pár nadšenců, ale vloni už na trať vyběhly tři stovky účastníků. Náš běh je specifický velmi přátelskou atmosférou a lidem vyhovuje, že se účastí veřejně přihlásí k hodnotám, jako je respekt a podpora rozmanitosti,“ uvedl předseda Prague Pride Czeslaw Walek.

FUN&RUN se koná u příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii, transfobii a bifobii, který připadá na 17. května. Právě v tento den v roce 1990 vyškrtla Světová zdravotnická organizace homosexualitu ze seznamu duševních poruch. Charitativním během se Česká republika připojuje ke stovkám akcí pořádaným k 17. květnu po celém světě. Tento mezinárodní den se slaví ve 130 zemích a je mezi nimi i 37 států, kde homosexuální styk zůstává dodnes protizákonný. Český FUN&RUN zároveň upozorňuje na stigmatizaci HIV pozitivních lidí, k níž u nás dochází jak mezi veřejností, která obvykle nemá dostatečné informace, tak například i ve zdravotnických zařízeních.Na konci letošního února v ČR podle statistik žilo 3196 lidí s HIV.

„Během FUN&RUN chceme všem jasně vzkázat, že homofobní postoje a diskriminace HIV pozitivních lidí nemají v české společnosti místo,“ uvedl Czeslaw Walek.

Registrace běžců a běžkyň začíná před Maroldovým panoramatem ve Stromovce v 9:00 hodin, start hlavního běhu na 5 a 10 km je stanoven na 11:00 hodin. Dětský běh začíná v 12:00 hodin. Na místě bude testovací sanitka České společnosti AIDS pomoc, kde se zájemci mohou nechat zdarma testovat na HIV, syfilis a nově i na žloutenku typu C. Přítomny budou členky české pobočky řádu Sester věčné radosti, což jsou HIV aktivisté, kteří v extravagantních hábitech oslovují veřejnost s osvětou týkající se HIV. Účastníci běhu si kromě cílové fotky mohou pořídit také snímek vefotostánku seznamek iBoys, iGirls a zakoupit duhové předměty ve stánku Prague Pride.

Vítězové FUN&RUN budou vyhlášeni ve 13:00 hodin na podiu v sousedící Tiskárně na vzduchu, kde v sobotu bude probíhat Fair Fair, festival drobných jídel do ruky (finger food).

Přihlašování běžců a běžkyň probíhá online, v dubnu za cenu 250 Kč a v květnu za 300 Kč. Na místě bude možný omezený počet registrací za 400 Kč.

FUN&RUN pořádá spolek Prague Pride, Česká společnost AIDS pomoc a seznamky iBoys.cz, iGirls.cz.

Další informace na stránkách Prague Pride.

Foto: pořadatelé.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/04/2018_fun_run_1-1024x684.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/04/2018_fun_run_1-150x100.jpgredakceTémataZábavaTisková zpráva: Již 8. ročník charitativního běhu FUN&RUN se uskuteční v pražské Stromovce v sobotu 19. května. Na startu je očekáváno 500 běžců a běžkyň, kteří vyrazí na trasy 5 a 10 km. Připraven je také dětský běh na 100 a 300 metrů. Výtěžek ze startovného půjde na podporu...