Dnes byla kavárna lesba.cz zrušena. Poslední verze kavárny byla zprovozněna v roce 2007 a fungovala tedy přes 10 let. Za tu dobu šel vývoj komunikačních platforem výrazně dopředu a rozvíjely se také možnosti zařízení, jimiž lze na internetu vzájemně komunikovat (například rozvoj mobilů). Vznikly zcela nové nástroje, které více reflektují okamžitou interakci a sdílení. Formát závažnějších moderovaných debat tříděných podle témat a jejich skupin se tak trochu přežil. Zůstává už spíše tam, kde jde o společné zájmy, ale pro obecnější komunikaci mezi lidmi různých zájmů už není dost atraktivní.

Samotný program, který kavárnu obsluhoval, reflektoval technické možnosti dané doby (tedy před deseti lety). Několik let po otevření kavárny byl celý přepsán tak, že naše konfigurace neumožňovala bez ztráty dat přechod na tuto novou verzi. Původně slibovali, že stará verze programu bude podporována a rozvíjena také, ale nakonec s podporou skončili asi před rokem. Od té doby jsem začala uvažovat o tom, že kavárna bude muset ve stávající podobě skončit.

Téměř zároveň s koncem podpory našeho programu bylo schváleno obecné nařízení EU o ochraně dat, tzv. GDPR. To od letošního května zavádí takové nároky na programové vybavení serverů, že je nebylo možné ve starém programu kavárny splnit. Hledala jsem ještě někoho, kdo by znal program kavárny natolik, aby byl schopný nám jej individuálně přizpůsobit požadavkům nařízení. Bohužel dnes v noci se ukázalo, že program kavárny je bezpečnostním rizikem pro celý server. Nejde o ohrožení bezpečnosti uložených dat, ale o chybu, která by umožnila uložit do kavárny škodlivý kód, který by se pak při jejím použití šířil. Bylo nutné preventivně zamezit možnosti, že by se kavárna stala dalším zdrojem šíření takového škodlivého kódu.

Ze všech těchto důvodů byla kavárna zrušena, poslední důvod pouze toto vše urychlil. Uživatelky kavárny, které si spolu budou chtít dál povídat, se mohou zaregistrovat do nové verze lesba.cz a založit si zde neveřejnou skupinu.

Zároveň bych chtěla poděkovat všem moderátorkám za jejich dobrovolnou práci a všem uživatelkám, za jejich korektnost při debatách.

Aktualizace 19. 3. 2018: Neveřejná skupina už byla založena – Kavkárna.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/04/kavarna-1024x576.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/04/kavarna-150x84.jpgredakceNávodyDnes byla kavárna lesba.cz zrušena. Poslední verze kavárny byla zprovozněna v roce 2007 a fungovala tedy přes 10 let. Za tu dobu šel vývoj komunikačních platforem výrazně dopředu a rozvíjely se také možnosti zařízení, jimiž lze na internetu vzájemně komunikovat (například rozvoj mobilů). Vznikly zcela nové nástroje, které více...