Tisková zpráva: Účastníci pochodu hrdosti se v sobotu 17. srpna ve 14:00 sejdou na Masarykově náměstí, odkud se následně po trase Nádražní – Českobratrská – Sokolská třída vydají až do Komenského sadů. Zde bude do večerních hodin probíhat doprovodný program v podobě proslovů, neformálních přednášek nebo hudebního vystoupení.

Ostravský pochod hrdosti stojí na nekomerčním principu, koná se bez podpory velkých korporací a sponzorů. Jeho cílem je především připomenout si letošní 50. výročí historicky první akce tohoto druhu, která se do dějin zapsala jako Stonewall Riot, a upozornit, že o rovný přístup k LGBT+ lidem je i nadále potřeba aktivně usilovat. „Před několika desítkami let byli účastníci původních demonstrací při boji za svá práva zatýkáni. Dnešní pochody hrdosti již však mnohdy nebývají vnímány jako protest, ale jako bujará veselice, přitom i v současné době se členové této komunity nezřídka potýkají s diskriminací,“ říká Magdaléna Michlová, jedna z organizátorek Ostravského PRIDU.

„Česká republika se stále brání uzákonění stejnopohlavních manželství, navzdory evropským lidskoprávním standardům vynucuje sterilizaci trans lidí a pro příklady fyzického násilí vůči LGBT+ komunitě také nemusíme chodit daleko. Nedávná agrese v polském Bělostoku je jen špičkou ledovce z hlediska diskriminace queer osob v celosvětovém měřítku. Smyslem naší činnosti není útočit na již existující iniciativy. Chceme primárně vyzdvihnout, že pochody hrdosti by ani nyní neměly sklouznout k pouhé oslavě toho, kam se část společnosti od dob prvních demonstrací posunula, ale mají být zejména neustálým bojem za rovná práva a důstojnost,“ dodává organizátorka Klára Stolinská.

Po samotném pochodu bude účastníky v Komenského sadech čekat například otevřený řečnický koutek nebo program dalších organizací a iniciativ, které pochod podpořily. Občerstvení připraví dobrovolníci z ostravského kolektivu Food not Bombs, kteří pravidelně vaří pro lidi bez domova. Osvětu na téma bezpečného sexuálního chování zajistí organizace Rozkoš bez rizika a hudebně akci doprovodí několik muzikantů. Na místě bude také příležitost vyzdobit si svou plátěnou tašku a další možnosti kreativního vyžití.

Samotný sobotní průvod ovšem není jedinou náplní Ostravského PRIDU. „V neposlední řadě bychom rádi poskytli větší prostor queer kultuře a osvětě o daných tématech v našem regionu. Průvodu proto předcházejí dvě doprovodné akce,“ vysvětluje Michlová, „zájemci se mohou těšit na debatu s názvem minorita v minoritě zaměřenou na queer příslušníky jiných menšin, a to v šapitó na Masarykově náměstí již ve středu 7. srpna. O týden později je pak čeká promítání filmu Stonewall v Galerii PLATO.“

Kolektiv Ostravský PRIDE je otevřená skupina organizující pochod hrdosti a doprovodné akce v Ostravě. Cílem jeho vzniku je boj za práva sexuálních a genderových menšin, osvěta a podpora občanské angažovanosti v této oblasti a vytváření prostoru pro seberealizaci LGBT+ osob v regionu.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/04/lgbt_1492816512-1024x685.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/04/lgbt_1492816512-150x100.jpgredakcePolitikaTémataTisková zpráva: Účastníci pochodu hrdosti se v sobotu 17. srpna ve 14:00 sejdou na Masarykově náměstí, odkud se následně po trase Nádražní – Českobratrská – Sokolská třída vydají až do Komenského sadů. Zde bude do večerních hodin probíhat doprovodný program v podobě proslovů, neformálních přednášek nebo hudebního vystoupení. Ostravský pochod...