V 17. roce své existence (od roku 2000), začíná server lesba.cz novou kapitolu. Vývoj technologií a rozvoj lgbt komunity konečně umožňují postavit server tak, jak jsem od jeho počátků doufala, tedy jako prostor pro vás, pro vaše zkušenosti a zážitky, pro všechno to, co chcete s ostatními sdílet… a v neposlední řadě pro vaše snadnější seznamování s potenciálními kamarádkami nebo životními partnerkami.

pastelky

Server lesba.cz sice tak trochu vypadá jako sociální síť, ale až tak úplně jí není. Jde jej označit za komunitní spíše otevřený (s výjimkami) prostor pro každého člověka, který se upřímně a s respektem zajímá o lesby, jako o ženy, které jsou citově přitahovány k ženám.

Proč je server „spíše otevřený (s výjimkami)“?

Na serveru, kromě zákonů, platí i několik pravidel, jejichž účelem je především snaha nepřeměnit server lesba.cz v žumpu plnou hádek a urážek, nesnášenlivosti, šikany apod. Věřím, že pro většinu členek tato pravidla (řekněme slušnosti a respektu k druhým) nebudou přestavovat nejmenší překážku. Přesto se jistě najde několik osob, pro něž budou neakceptovatelná a takové osoby pak nebudou moci zůstat členkami klubu lesba.cz a ani se do něj nebudou moci vrátit.

To, samozřejmě, neznamená, že zde nelze říkat své názory. Naopak, vaše názory jsou vítané, pokud budou vyjadřovány slušně a s respektem a také na příslušném místě. Členky by měly počítat s tím, že cokoli napíšou, mohou ostatní komentovat i tak, jak se to autorce nebude líbit. Vadí-li někomu takové komentáře, pak bude lepší, když si bude na serveru pouze číst a nebude nic psát.

Co znamená „testovací režim“?

Vidíte-li informaci, že je lesba.cz v testovacím režimu, pak to znamená, že ještě nejsou plně vyzkoušené (a přeložené) všechny možné funkce z programového vybavení. Je možné, že v testovacím režimu poběžíme dlouho, třeba až celý rok.

V tomto režimu bych chtěla poprosit všechny členky o spolupráci. Všimnete-li si angličtiny nebo nějaké zvláštnosti ve fungování programu, popište to, prosím, ve skupině lesba.cz. Půjde-li věc opravit, udělám to.

V testovacím režimu také ještě nejsou napsané případné návody, protože nevím, k čemu všemu by bylo třeba návody napsat.

Zálohujte svá data

Server lesba.cz je postaven na programovém vybavení, které má otevřený zdrojový kód a které je navíc světově hodně oblíbené a používané. To znamená, že každý, kdo chce škodit, může zdrojové kódy použitých programů snadno prozkoumat. To sebou nese i riziko snahy o tzv. „nabourání do systému“, ať už pro spamování (to nejčastěji), pro pokus o krádež dat nebo třeba jen pro změnu uložených dat.

Server i program jsou vícenásobně chráněné proti podobným pokusům pomocí firewallů, spamových filtrů a antivirů. Navíc je server pro krádeže nezajímavý, protože neshromažďuje čísla platebních karet. Přesto může už samotný zastavený pokus o průnik ve výjimečném případě poškodit databázi a tím i data. Pro podobné případy jsou ukládané zálohy, ale mají určitý časový harmonogram, proto by nemuselo být možné obnovit data, která jste uložily mezi vytvořením zálohy a poškozením databáze.

Píšete-li tedy něco delšího, například inzerát nebo akci, raději si text nejdříve připravte u sebe v textovém editoru a zde si jej také uložte (zálohujte). Takové opatření se hodí i pro případ výpadku spojení se serverem. Však to jistě znáte – píšete, píšete, píšete a ještě dlouho píšete, chcete text odeslat a… ono vás to odhlásilo od stránky nebo dokonce z internetu.

Co po registraci udělat nejdřív?

Doporučuji co nejdříve navštívit své „Nastavení“ a upravit si tam, jaká upozornění chcete dostávat emailem. Jinak můžete dostávat emaily i poměrně často.

Do „Nastavení“ se dostanete takto: Klikněte na svou přezdívku a zobrazí se vaše stránka aktivity. Pod ikonou s prvním písmenem vaší přezdívky najdete v menu odkaz „Nastavení“. Po kliknutí na tento odkaz se ve spodním řádku objeví odkaz „Email“. Právě na tomto odkazu pak najdete tabulku s různými emailovými zprávami, které vám program dokáže poslat.

Většina těchto zpráv se vám při pobytu na serveru lesba.cz zobrazí také jako oznámení na černé liště v horní části stránky. Budete-li zde často, doporučuji u všech emailových zpráv zaškrtnout „Ne“.

Nezapomeňte si tlačítkem dole „Uložit změny“.

Co se na serveru mění?

Zásadní změnou je zřízení členské části nazvané Klub. Bez členství v klubu není možné cokoli psát, tedy ani zadat inzerát do seznamky nebo na něj odpovědět. Klub má dost funkcí převzatých ze sociálních sítí, proto doufám, že pro většinu z vás nebude složité se v klubu vyznat.

V rámci klubu si můžete upravovat svůj profil, včetně obrázku v záhlaví a profilové fotky (ikony nebo fotky), můžete psát na svou stránku aktivity, můžete zakládat skupiny a stávat se členkami skupin, kam můžete také psát.

Skupiny můžete zakládat veřejné (název i obsah jsou viditelné všem a do skupiny lze vstoupit i z ní vystoupit podle libosti), soukromé (název je viditelný všem, obsah vidí pouze členky skupiny, o členství ve skupině se žádá) nebo skryté (skupina není nikde vidět, a to ani její název, členku musí pozvat pověřené osoby).

Členky mohou přidávat své vlastní akce nebo akce v rámci skupiny. A, jak už bylo napsáno, mohou si členky zadávat inzeráty a odpovídat na inzeráty. Členky také mohou komentovat vše, co je ke komentářům otevřeno (formulář nebo tlačítko).

Články jsou i v této verzi serveru pouze doplňkové, jak tomu bylo ve verzi od roku 2015. Už totiž není potřeba psát to, co je snadno dostupné na internetu. I nadále tedy budu (pod jménem „redakce“) zveřejňovat pouze informace komunitního charakteru, tiskové zprávy, žádosti o spolupráci na výzkumech apod.

Kavárna je debatním fórem a po otevření klubu zůstává už pouze doplňkem. Sdílení v rámci klubu je přece jednodušší, pohodlnější a rychlejší. Členství v klubu se nevtahuje na kavárnu, proto pokud ji budete chtít využívat, je třeba samostatná registrace. V kavárně také platí samostatná a trochu jiná pravidla.

Neměla být inzerce zrušena?

Inzerce měla být zrušena a také zrušena bude (k 31. 5. 2017). Plně ji nahradí klubová seznamka. Je praktičtější a pohodlnější jak pro vás, které se chcete seznámit, tak i pro samotnou správu. Starý systém byl po celých 17. let plně funkční a odolní spamovacím robotům.

Nevýhoda starého systému, kdy mohl zadat inzerát a odpovědět na něj kdokoli, se ukázala až v posledních letech, kdy prudce vzrostl počet problémů, které musela řešit až policie. Přiznávám, že už jsem toho měla opravdu dost (kdo by byl rád, že jej cizí osoby zatahují do vlastních sporů) a nechtěla jsem v připravovaném novém systému seznamku zprovoznit. Nakonec jsem se rozhodla to ještě jednou vyzkoušet na základě členského systému.

Novou seznamku otevírám především pro hledání vážného dlouhodobého vztahu, a to pro ty z vás, které se nemají možnost tak často dostat tzv. „mezi lidi“, pro ženy, žijící v menších městech a obcích, daleko od center „teplého“ dění. Jak si jistě všimnete, budou ze seznamování na serveru lesba.cz vyloučeny ty osoby, které hledají pouze erotické povyražení. Toto je komunitní server, proto si, prosím, jděte uvolňovat napětí někam jinam.

Na závěr

Na závěr bych vás všechny chtěla poprosit o spolupráci. Je zde velké množství prostoru pro velké množství všeho, co byste chtěly zveřejnit. Nezvládnu sama všechno denně kontrolovat a přitom je nutné, aby se na našem serveru neporušoval žádný zákon (např. autorské právo, pomluvy, nebezpečné pronásledování) a aby se zde nevyskytovala záplava sprostoty a urážek, případně aby se nám sem nenastěhovali lidé z nějakých „pikantních“ serverů.

Prosím, narazíte-li na cokoli, co je protizákonné nebo porušuje pravidla, dejte mi o tom vědět. U inzerce se mi povedlo zprovoznit odkaz pro nahlašování závadného obsahu, ale jinde zatím není. Využijte proto, prosím, soukromé zprávy pro přezdívku „lesba.cz“ a popište mi, kde je problematický obsah (ideálně odkaz přímo na něj) a také proč je podle vás problematický (nebude-li to zřejmé na první pohled). Nejde o „práskání“, jde o spolupráci při moderování a správě serveru. Zvláště u různých možných konfliktů se vůbec nemusím nachomýtnout, proto bych opravdu moc ocenila vaši spolupráci. Není přece vůbec nutné mít v klubu možná necelé 1 % konfliktních osob. V této souvislosti bych ráda upozornila na Bezpečnostní doporučení.

Budete-li mít otázky nebo náměty k novým funkcím serveru, pište je, prosím, do veřejné skupiny lesba.cz.

Omlouvám se za délku a teď už vám jen popřeji hodně zábavy a úspěch při seznamování.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/04/pastelky_1492886458.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/04/pastelky_1492886458-150x100.jpglesba.czNávodyV 17. roce své existence (od roku 2000), začíná server lesba.cz novou kapitolu. Vývoj technologií a rozvoj lgbt komunity konečně umožňují postavit server tak, jak jsem od jeho počátků doufala, tedy jako prostor pro vás, pro vaše zkušenosti a zážitky, pro všechno to, co chcete s ostatními sdílet… a...