V pondělí 11. září 2023 se konala jedna z nejoriginálnějších Change seznamovacích akcí. Prohlídka budovy Senátu Parlamentu České republiky, kterou nás osobně s výkladem provedla paní senátorka Adéla Šípová se svojí asistentkou Barborou Knotovou Vaicovou.

Po prohlídce se nám obě následně věnovaly i v rámci osobní diskuze přímo v jednacím sále, kde jsme zasedly v senátorských lavicích. Diskutovalo se o různých tématech, a to jak o manželství pro všechny a celkově o LGBT tématech, tak i o Istanbulské úmluvě, ženách v politice nebo o problematice zákonů týkajících se ochrany zvířat.

Paní senátorka Adéla Šípová je nejmladší političkou v Senátu, kde se snaží prosazovat témata, která jsou inovativní, a já osobně si troufám tvrdit, že tím ku prospěchu společnosti čeří „zastaralé senátní vody“, což mě osobně velmi imponuje. Zároveň musím ocenit přístup paní senátorky k naší Change skupině – a to jak její celkovou ochotu a vstřícnost se nám věnovat, tak i její příjemný neformální přístup face to face, který měl vtip a glanc.

Co se týká prohlídky samotné, pak celé prostory Valdštejnského paláce jsou opravdu velmi impozantní. Zajímavé byly s prostorem související historické reálie, například to, že když Albrecht z Valdštejna v audienční síni přijímal návštěvy, měl své křeslo umístěné před okny tak, aby příchozí byli oslněni sluncem a jemu tak nebylo pořádně vidět do tváře. V navazující chodbě byl pak k prohlédnutí obraz Albrecht z Valdštejna s koněm Mas Queridem, kterého prý Valdštejn miloval více než svou manželku, a když pod ním kůň v bitvě u Lützenu dne 16. listopadu 1632 padl, nechal jej vycpat. V té době to byl neobvyklý počin a jednalo se o historicky první vycpaninu v českých dějinách.

Po ukončení exkurze, která trvala přibližně hodinu a půl, a přátelském rozloučení s paní senátorkou a její asistentkou, jsme se odebraly posedět do nedaleké restaurace, kde jsme některé zůstaly až dlouho do noci a dost jsme se nasmály – opět padaly různé hlášky a například hláška Renči á la „květák“ fakt pobavila. Po odchodu z restaurace jsme to pak ještě vzaly příjemnou procházkou pár kilometrů po Praze a při chůzi jsme probraly spoustu dalších zajímavých témat.

Tato akce byla dosti vydařená a všechny, které jsme se jí zúčastnily, si odnášíme exkluzivní a nezapomenutelný zážitek.

Zdenka CHANGE

 

Change akce v senátu – září 2023

Change akce v senátu – září 2023

 

Foto: Zdenka, Míša, Monika Kuglerová.
Zobrazené osoby souhlasí s jejich uveřejněním na webu lesba.cz u článku o akci.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2023/10/2023_change_senat_00.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2023/10/2023_change_senat_00-150x113.jpgredakceDůležitéZábavaV pondělí 11. září 2023 se konala jedna z nejoriginálnějších Change seznamovacích akcí. Prohlídka budovy Senátu Parlamentu České republiky, kterou nás osobně s výkladem provedla paní senátorka Adéla Šípová se svojí asistentkou Barborou Knotovou Vaicovou. Po prohlídce se nám obě následně věnovaly i v rámci osobní diskuze přímo v jednacím sále, kde jsme zasedly...