Tisková zpráva: Přes 85 tisíc návštěv zaznamenalo v uplynulém týdnu 104 akcí LGBT festivalu Prague Pride, který probíhal od pondělí 7. do neděle 13. srpna. Sobotního duhového průvodu, nejvýraznější události festivalu, se dle odhadů zúčastnilo nebo mu přihlíželo 35 tisíc lidí. V Pride Parku na Letenské pláni, kde po průvodu probíhalo hudební odpoledne, se následně pohybovalo přes 24 tisíc lidí. Tento údaj vyplývá z výsledků měření na bázi signalizačních dat mobilního operátora T-Mobile.

Měření na Letné ukázalo, že nejvyšší počet lidí se ve festivalovém areálu nacházel mezi 14. a 15. hodinou, a to 24 tisíc. Celkově byl v tu chvíli v lokalitě naměřen počet 53 tisíc osob. Použitá metoda však pro získání čisté návštěvnosti odečítá z naměřeného údaje návštěvnost místa v jiný běžný den – v tomto případě návštěvnost z předchozí soboty. „Výsledek měření nám přináší pouze informaci, že v sobotu 12. srpna ve 14 hodin bylo na Letné o 24 tisíc lidí více než sobotu minulou. Nepřináší tedy přesné číslo účastníků, ale je rozhodně signálem, že akce Prague Pride na Letné byla opravdu úspěšná,“upřesnila ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Letos poprvé se lidé v Pride Parku začali shromažďovat již před polednem a čekali zde na příchod průvodu. Dle měření bylo v poledne ve festivalovém areálu již přes 5000 lidí.

Z měřenídále vyplývá, že v Pride Parku se pohybovaly čtyři tisíce zahraničních návštěvníků. Zhruba 17 % z nich přijelo z USA, 16 % z Itálie a 14 % z Německa, 11 % z Francie. Nemalý počet lidí byl také z Ruska, Nizozemí, Rakouska, Slovenska a Polska.

Prague Pride si letos na Letné pronajal plochu o rozloze 35 000 m2, na které stály dvě hudební stage, kupole s DJ stage, stánky s občerstvením a JarmarQ neziskových organizací. V areálu byla zřízena velkorysá HIV testovací zóna, kde Česká společnost AIDS pomoc provedla 423 testů na HIV a 273 na syfilis. Oproti minulým letům byla rozšířena předtestová pracoviště, kde zájemci a zájemkyně o test procházejí konzultací s poradcem.

Vysokáná vštěvnost je poznat také z množství odpadu, které bylo při úklidu Letné následně odvezeno.Prague Pride uklízí nejen pronajatou plochu, ale celý park až ke stanům Letní Letné. Najatá úklidová firma zaznamenala 50% nárůst odpadu oproti loňsku, odvezlacelkem 58 m3.

Foto: Wokandapix

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/08/pride-2017-1024x682.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2017/08/pride-2017-150x100.jpgredakcePolitikaTémataZábavaTisková zpráva: Přes 85 tisíc návštěv zaznamenalo v uplynulém týdnu 104 akcí LGBT festivalu Prague Pride, který probíhal od pondělí 7. do neděle 13. srpna. Sobotního duhového průvodu, nejvýraznější události festivalu, se dle odhadů zúčastnilo nebo mu přihlíželo 35 tisíc lidí. V Pride Parku na Letenské pláni, kde po...