Tisková zpráva, 26. 7. 2022: Letní festivalová sezóna je v plném proudu a za necelé dva týdny odstartuje očekávaný festival Prague Pride 2022 – jeden z největších multižánrových lidskoprávních festivalů ve Střední a Východní Evropě. Letošní Prague Pride se koná od pondělí 8. srpna do neděle 14. srpna a nabídne desítky hudebních vystoupení, besed, přednášek, výstav, divadelních představení a filmových projekcí. Chybět nebudou art performance, talk shows a večerní parties. Festival vyvrcholí sobotním Duhovým průvodem, který zamíří do Pride Parku na Letenskou pláň, kde bude pokračovat hudebním a doprovodným programem.

Pozvánka na Prague Pride 2022

Hlavním heslem 12. ročníku festivalu Prague Pride je #heartmatters. Tento hashtag v sobě odráží nový vizuál festivalu v čele s logem ve tvaru srdce, které symbolizuje osm miliard srdcí, která bijí po celém světě. Srdce je zároveň symbolem lidskosti, vzájemné lásky a života. Proto #heartmatters.

Poslední dva ročníky festivalu se ve stínu pandemie musely obejít bez tradičního Duhového průvodu i hudebního programu v Pride Parku na Letenské pláni. Letos se festival Prague Pride opět vrací k tradičnímu plnohodnotnému programu. Festival i Pride Park čekají novinky, které přispějí k větší spokojenosti všech. Jedná se zejména o rozšíření programové nabídky, zaměření na bezpečnost, přístupnost festivalu a minimalizaci ekologického dopadu festivalu. Duhový průvod Prahou, který bude letos bez aut, odstartuje v sobotu 13. srpna z Václavského náměstí. Účastníci průvodu se budou scházet již od 11:30 hodin. Čelo průvodu bude vycházet z Můstku ve 13 hodin a projde ulicemi Starého Města, včetně Staroměstského náměstí, dále pak Pařížskou ulicí a přes Čechův most až na Letnou. Nejen kvůli trase průvodu historickým jádrem Prahy, ale také kvůli větší bezpečnosti a ekologické udržitelnosti festivalu bude letošní průvod nově bez motorových vozidel. Hudební doprovod zajistí přenosné reproduktory na nákladních kolech a pochodové kapely.

„Bezpečnost festivalu a jeho návštěvníků je pro nás zásadní. V minulých dvou letech jsme si ověřili, jak udělat festival co nejbezpečnější z pohledu pandemie covid-19. Bezpečnost je zároveň jedním z hlavních důvodů, proč letošní průvod historickým centrem Prahy pořádáme bez aut. Snažíme se myslet také na prevenci a předcházet jakýmkoli potenciálním konfliktům spojeným s festivalem. Proto jsme v úzkém kontaktu s bezpečnostními složkami státu a nepodceňujeme žádná rizika. Informace o tom, jak si bezpečně užít festival, jsme umístili na webové stránky festivalu,“ říká Tom Bílý, ředitel festivalu Prague Pride.

Hvězdná jména letošního ročníku: Tom Aspaul, Girli nebo Adam Pavlovčin

Program festivalu Prague Pride je každým rokem bohatší. Letos se mohou návštěvníci a návštěvnice těšit na více než 150 akcí během celého festivalového týdne. K hudebním hvězdám tohoto ročníku patří například ADONXS (Adam Pavlovčin), který vystoupí během zahájení festivalu v pondělí 8. srpna na Střeleckém ostrově. K němu se v tento den připojí například oblíbená skupina performerů s názvem Pinkbus, berlínská kapela Sado Opera nebo DJka Elskë. Hudební program festivalu vyvrcholí sobotním Pride Parkem na Letné, kde vystoupí nakříklad britští hudebníci Tom Aspaul či Girli, české kapely a drag umělkyně i mnoho DJů a DJek. Celkem bude sobotní program probíhat na šesti různých pódiích.

Letošní festival nabídne mnoho akcí, které návštěvníci a návštěvnice znají již z minulých ročníků, třeba talk show Pride Voices, kde bude několik výrazných queer osobností sdílet s publikem své inspirativní životní příběhy, pikniky v Pride Village, komponovaný večer v režii HateFree Culture a další. Organizátoři si připravili i několik novinek. Mezi nimi například akce Andaz Lounge: Branky, body, kokoti LIVE at Prague Pride zaměřená primárně na straight allies, jak se také přezdívá podporovatelům a spojencům LGBT+ lidí. Festival Prague Pride je totiž pro všechny, tedy přirozeně i pro návštěvníky a návštěvnice z řad většinové společnosti. Další novinkou je dvoudenní lidskoprávní konference pro odbornou veřejnost Pride Conference, která bude zaměřena hlavně na životy LGBT+ lidí v regionu Střední a Východní Evropy.

Festival nabídne také program zaměřený na jednotlivé země v našem těsném sousedství. Dobrým příkladem je německá sekce festivalu podpořená Česko-německým fondem budoucnosti, v rámci které se představí několik německých umělců a diskutujících. Německu pak bude patřit páteční večer v Pride House, kde budou tématem německé transformační zkušenosti po roce 1989 i téma úspěšné integrace LGBT+ uprchlíků z východních zemí. Samotný večer bude součástí širšího konceptu debat s názvem Pride Talk, které se od úterý do pátku postupně zaměří na všechny naše sousední země.

Prague Pride na cestě k větší přístupnosti a udržitelnosti

Udržitelnost není pro festival Prague Pride prázdným pojmem. V roce 2021 přijal festival novou strategii, která do svých priorit zahrnuje i přijímání systémových opatření vedoucích k větší ekologické i sociální udržitelnosti. Na festivalu tak již několik let návštěvníci a návštěvnice mohou využívat pouze vratné zálohované plastové kelímky, ekologické nádobí pro občerstvení, samozřejmostí je také třídění odpadu, včetně plechovek. Festivalová produkce se také zřekla využívání helia a plastových konfet. V rámci recyklace spolupracuje festival s celosvětovou iniciativou Každá plechovka se počítá, která podporuje recyklaci hliníkových obalů. Právě pro nejvyužívanější obalový materiál plechovek bude k dispozici na festivalu Prague Pride několik sběrných míst. Do sobotního průvodu se zapojí promotéři s batohy, které poslouží jako mobilní odpadkové koše.

V letošním roce organizátoři také přivedli na svět promyšlenou strategii festivalového merche. Nově tak návštěvníci a návštěvnice festivalu budou moci na oficiálních stáncích zakoupit sociálně i ekologicky odpovědné výrobky – nová festivalová trička a tašky s certifikací od standardního Oeko-Tex přes Fair Wear Foundation až po Fairtrade. Certifikaci Fairtrade ponese také privátní káva od české pražírny mamacoffee a nabídku sortimentu doplní různé dárkové předměty z recyklovaných či recyklovatelných materiálů. Většina merche pochází od českých dodavatelů.

Festival je přístupný pro co nejširší skupinu lidí, a to také pro osoby se zdravotním postižením. Pride Village i sobotní Pride Park jsou plně bezbariérové venues, průvod Prahou je bezbariérový od Můstku až po schody u Čechova mostu, kde bude čekat bezbariérový autobus, který zájemce a zájemkyně odveze bezpečně na Letnou. Nejdůležitější akce festivalu budou tlumočené do českého znakového jazyka – konkrétně se jedná o zahájení festivalu v Pride Village, sobotní program na Můstku před zahájením průvodu a také program na hlavní stagi na Letné po jeho skončení. Všechny informace jsou již dostupné na festivalovém webu.

Rozpočet Prague Pride 2022 dosahuje rekordních 8 milionů Kč

Letošní ročník festivalu počítá s rozpočtem kolem 8 milionů Kč, což je historické maximum. Festival je neziskovým projektem, který organizuje nestátní nezisková organizace – spolek Prague Pride. I proto je pro nás naprosto klíčová podpora našich partnerů i individuálních dárců a dárkyň.

Generálním partnerem festivalu je již po několikáté společnost Vodafone Česká republika. Hlavními partnery jsou TikTok, Coca Cola a Mama Shelter. Strategickými partnery jsou Google a Pure Storage. Desítky menších partnerů potom doplňují také naši donoři, mezi těmi největšími je hlavní město Praha, Evropská komise, Active Citizens Fund, Česko-německý fond budoucnosti, Rosa Luxemburg Foundation nebo Ministerstvo kultury.

„Individuální dárcovství je důležitou součástí financování festivalu. I proto máme letos dvě kampaně zaměřené právě na individuální dárce a dárkyně. Před festivalem běží kampaň, v rámci které si lidé mohou „adoptovat“ jednu z duhových vlajek, které budou po dobu festivalového týdne tvořit výzdobu v ulicích Prahy. Druhou kampaň budeme realizovat v průběhu festivalu a jedná se o dobrovolné „vstupenky“ na festival, které si budou moci lidé za libovolný příspěvek zakoupit v podobě duhového náramku na ruku. Jak již návštěvníci a návštěvnice vědí, téměř celý festivalový program je zdarma a my věříme, že se nám touto cestou podaří zajistit dostatečné zdroje na to, abychom mohli pokrýt celý festivalový rozpočet,“ dodává ředitel festivalu Tom Bílý.

Kompletní program letošního festivalu: https://festival.praguepride.com/cs/program

Hlavní festivalová místa

Pride Village
Pride Hous
e
Střelecký ostrov
110 00, Praha 1

Pride Café
Kavárna Langhans

Vodičkova 707/37,
110 00 Praha 1

Pride Life
Život90

Karoliny Světlé 286/18,
110 00 Staré Město

Text a fotografie: Prague Pride z.s.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2022/07/2022_prague_pride_pozvanka.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2022/07/2022_prague_pride_pozvanka-150x100.jpgredakcePolitikaTémataZábavaTisková zpráva, 26. 7. 2022: Letní festivalová sezóna je v plném proudu a za necelé dva týdny odstartuje očekávaný festival Prague Pride 2022 – jeden z největších multižánrových lidskoprávních festivalů ve Střední a Východní Evropě. Letošní Prague Pride se koná od pondělí 8. srpna do neděle 14. srpna a...