Tisková zpráva: I letos organizují Mezipatra v rámci Prague Pride program Identita ve městě. Akce se koná od 7. do 10. srpna v prostorách Kasárnen Karlín. Na návštěvnice a návštěvníky čekají diskuze na současná queer témata, projekce vybraných snímků a pub quiz.

Queer filmový festival uvádí už po osmé program s názvem Identita ve městě v rámci Prague Pride. Od úterý do pátku se mohou divačky a diváci účastnit diskuzí o aktuálních LGBTQ+ tématech, po kterých následuje večerní promítání. Akce se koná v prostorách Kasáren Karlín, jejichž součástí je kavárna i bar. Vstup je po celý týden zdarma.

ÚTERÝ 19:00 – Pub quiz

Queer edice oblíbeného pub quizu je určena pro všechny, kdo se vyznají v queer historii, ale zároveň zpaměti vyjmenují všechna alba Celine Dion. Na ty nejlepší čekají odměny v podobě permanentky na Mezipatra 2018, voucher na konzumaci v kafe Patra a další.

ÚTERÝ 20:30 – Best of Shorts

Kompilace šesti krátkých snímků představí to nejlepší z loňské krátkometrážní soutěže. Mezi vybrané filmy patří poetická Kopřiva, krvavá komedie Ahoj, tady máma nebo novozélandské drama z prostředí karavanů Svět ve tvém okně.

STŘEDA 19:00 – Music is female

Diskuze, kterou moderuje Bára Votavová, přiblíží minulou i současnou podobu alternativní queer rockové scény, kde hudba měla vždy aktivistickou funkci a ženy v ní hrály neopomenutelnou roli. Jako hosté vystoupí vysokoškolská pedagožka a bývalá členka skupiny Zuby Nehty Pavla Jonssonová, umělkyně Nik Timková a organizátorka festivalu Chee Chaak Zuzana Šrámková.

STŘEDA 20:30 – Becks

Film inspirovaný skutečným životem zpěvačky a skladatelky Alyssy Robbins sleduje Becks, muzikantku, která se po zdrcujícím rozchodu s dlouholetou přítelkyní přestěhuje zpět do svého rodného domu. Zatímco vystupuje s kytarou v místní hospodě, zpívá o své ex a snaží se znovu nalézt vztah ke své ultrakatolické matce, potká vdanou Elyse. Ta po jejím boku začne objevovat nejen svůj písničkářský hlas.

ČTVRTEK 19:00 – Gender v plenkách

To, jak nás vnímá společnost, se nemusí shodovat s tím, jak se vnímáme my sami. Tento rozpor mezi očekáváním společnosti a vlastní identitou můžou prožívat i děti a dospívající ve velmi mladém věku. I v Česku totiž poslední dobou roste počet dětí, které řeší svůj gender. Diskuzi, které se zúčastní vedoucí workshopů pro queer-teens Glynis Hull-Rochelle, socioložka Lucie Jarkovská a psycholog Jiří Procházka, moderuje Bára Šichanová.

ČTVRTEK 20:30 – Na jedné lodi

Život Kat a Evy plyne poklidně jako řeka, na které se plaví se svou lodí. I když si vybraly jiný život s jinými pravidly, který oběma zatím vyhovoval, společně s dobrým kamarádem na loď přichází i stále silnější potřeba něco změnit. Anebo spíš někoho přidat. Film vypráví lehkým a příjemným tónem příběh páru, který čelí tomu, že v jeden moment zkrátka můžou být potřeby dvou zamilovaných lidí jiné. Je lepší zůstat ve starých kolejích, nebo se nebát změny?

PÁTEK 19:00 – One pivo, please

Život pražských expatů a jejich reflexi queer života v České republice přiblíží moderátorka a stand-up komička v jednom Lucie Macháčková spolu se zástupci a zástupkyněmi některých z nich.

PÁTEK 20:30 – Ptačí klec
Albert (Nathan Lane) a Armand (Robin Williams) jsou dlouholetí partneři, co společně provozují vyhlášený gay podnik Ptačí klec v Palm Beach. Harmonické soužití páru naruší jejich syn Val s novinou, že se chystá oženit s dcerou guvernéra (Gene Hackman). Ten je ovšem ultrakonzervativní republikán a autor “Koalice mravního řádu”. Střet dvou odlišných světů představuje rozbušku pro sérii komických situací. Téměř dvacet let od premiéry nastává ideální čas si tuto queer klasiku oscarového režiséra Mika Nicholse připomenout na velkém plátně.

Kasárna Karlín, Prvního pluku 20/2, Praha 8

FB událost zde.

QFF Mezipatra 2018
Praha 8. – 15. 11.
Brno 16. – 23. 11.
ozvěny v regionech

www.mezipatra.cz

Vizuál Identita ve městě 2018 – grafická úprava Marius Corradini

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/08/2018_pp_mezipatra-1024x537.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/08/2018_pp_mezipatra-150x79.jpgredakceZábavaTisková zpráva: I letos organizují Mezipatra v rámci Prague Pride program Identita ve městě. Akce se koná od 7. do 10. srpna v prostorách Kasárnen Karlín. Na návštěvnice a návštěvníky čekají diskuze na současná queer témata, projekce vybraných snímků a pub quiz. Queer filmový festival uvádí už po osmé program...