Tisková zpráva: Účastníci průvodu se odpoledne sešli na Masarykově náměstí v centru města, aby si připomněli 50. výročí počátku hnutí za práva LGBT+ komunity v USA, Stonewallských nepokojů, a upozornili na potřebu bojovat za rovnost i v současné době s důrazem na nekomerční charakter daných aktivit. „Tato akce rozhodně není pouze o nás a o podmínkách v našem městě a v naší zemi. Česká republika se stále brání uzákonění stejnopohlavních manželství a navzdory evropským lidskoprávním standardům vynucuje sterilizaci trans lidí. Vyjadřujeme však také solidaritu se všemi perzekvovanými LGBT+ osobami kdekoliv na světě,“ vysvětluje Klára Stolinská, tisková mluvčí Ostravského PRIDU.

Následně se průvod za zvuku hudby a samba bubnů vydal po Sokolské třídě do Komenského sadů až k Památníku Rudé armády. „V rámci dalšího programu se účastníci mohli osobně seznámit s řadou lidskoprávních a LGBT+ organizací, občerstvit se u stánku Food not Bombs, poskytujících pravidelně jídlo lidem bez domova, nebo se dozvědět více o bezpečném sexuálním chování díky Rozkoši bez rizika. K dispozici byl také například otevřený řečnický koutek, malování plátěných tašek nebo hudební doprovod,“ uvádí Stolinská.

První akci svého druhu v Ostravě od začátku provázela komplikovaná otázka bezpečnosti. „Byli jsme připraveni na různé varianty průběhu, zdraví našich účastníků bylo po celou dobu naší hlavní prioritou, proto jsme také přijali celou řadu preventivních opatření,” popisuje Magdaléna Michlová, jedna z organizátorek, „Těší nás, že průvod proběhl poklidně a obešel se bez jakýchkoliv střetů. Jakožto nenásilný kolektiv si vážíme přístupu všech našich příznivců a oceňujeme příjemnou atmosféru, která na akci panovala a díky níž jsme se společně mohli důrazně zasadit o práva LGBT+ komunity. Byli jsme si vědomi také souběžného protestu menšího charakteru, který však průběh průvodu ani následný program v Komenského sadech nijak nenarušil.“

Pride organizátory a organizátorky překvapil hojností účastníků. Většina médií odhaduje přes pět set osob. „Toto číslo nás už při samotném shromáždění dojalo a ujistilo, že to, co v Ostravě děláme, má smysl,” dodává Michlová.

Spousta zúčastněných si s organizátory a organizátorkami přišla popovídat. Dle vlastních výpovědí většina z nich přijela z blízkého okolí Ostravy, například z Havířova, Karviné nebo Českého Těšína. Skrze osobní rozmluvu i sociální sítě zúčastnění děkovali za příležitost projít se hrdě ulicemi za dle jejich názorů důležitou věc, a nemuset přitom jet až do Prahy či Plzně.

Kolektiv Ostravský PRIDE je otevřená skupina organizující pochod hrdosti a doprovodné akce v Ostravě. Cílem jeho vzniku je boj za práva sexuálních a genderových menšin, osvěta a podpora občanské angažovanosti v této oblasti a vytváření prostoru pro seberealizaci LGBT+ osob v regionu.

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/05/duha_vlajka_fsHH_orig-1024x682.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/05/duha_vlajka_fsHH_orig-150x100.jpgredakcePolitikaTémataTisková zpráva: Účastníci průvodu se odpoledne sešli na Masarykově náměstí v centru města, aby si připomněli 50. výročí počátku hnutí za práva LGBT+ komunity v USA, Stonewallských nepokojů, a upozornili na potřebu bojovat za rovnost i v současné době s důrazem na nekomerční charakter daných aktivit. „Tato akce rozhodně...