Tisková zpráva: Pride festivaly po celém světě si letos připomínají 50. výročí Stonewallských nepokojů, které jsou milníkem v historii LGBT hnutí. Události následující po policejní razii v newyorském gay klubu Stonewall Inn v roce 1969 přenesly boj za práva gayů, leseb, bisexuálních a transgender osob přímo do ulic – queer lidé získali silný hlas a začali být vidět. Festival Prague Pride, který se letos koná od 5. do 11. srpna, se k těmto významným historickým momentům také přihlásí.

„Česká republika šla díky železné oponě jinou cestou. Homosexualita u nás byla dekriminalizována již v roce 1962. Přesto i pro nás nese Stonewall důležité poselství: veřejně se přihlásit k tomu, že patříme do queer komunity, která je velmi pestrá a různorodá,“ uvedla ředitelka LGBT+ festivalu Prague Pride Hana Kulhánková.

Vzájemná podpora a spolupráce napříč komunitou je leitmotivem letošního festivalu. Jen vizibilita neroztříštěného davu má sílu získat pozornost veřejnosti i politických elit a přinést změnu. „Významnou roli při událostech ve Stonewall Inn sehrálo vedle gayů i několik transgender osobností a leseb, které však brzy poté upadly v zapomenutí. To se již nesmí znovu stát,“ říká Hana Kulhánková a prozrazuje: „Během festivalového týdne proto dostanou větší prostor jednotlivé queer subkomunity – tedy nejen gayové a lesby, ale i transgender a nebinární lidé, bisexuální, asexuální a letos poprvé i intersex osoby.“ Do Prahy přijede italská herečka, politička a trans aktivistka Vladimir Luxuria, britská modelka a asexuální aktivistka Yasmin Benoit, po Skypu bude s českým publikem diskutovat intersexaktivist*ka PidgeonPagonis.

Významným propojením mezi minulostí a současností je mezigenerační setkávání. Přestože u nás se LGBT aktivismus plně rozvinul až po Sametové revoluci, máme v queer komunitě již několik generací a ty bohužel žijí v poměrně oddělených světech. Věříme, že starší LGBT+ lidé mají co sdílet a jejich osobní příběhy mohou být přínosem pro nejmladší queers, kteří obvykle mívají velmi odlišnou životní zkušenost postavenou na dřívějším comingoutu a dostupnosti informací online. Proto připravujeme několikadenní program PrideLife, který se bude odehrávat v sídle organizace Život 90 a bude otevřen všem věkovým kategoriím. Návštěvníci a návštěvnice se mohou těšit na vzpomínání Roberta Vana na stonewallské protesty, kterých se účastnil, na retro diskotéku, mezigenerační brunch i diskuze o současné situaci starších LGBT+ lidí.

Historii, současnost a očekávání budoucnosti propojuje také kampaň Prague Pride 2019. Ruce dvou žen nebo dvou mužů se natahují k dotyku, ale zůstává mezi nimi prostor. Headline Spolu na dosah odkazuje ke skutečnosti, že i dnes, 57 let po zrušení trestnosti homosexuality v Československu, se mnoho stejnopohlavních párů raději nechytne na ulici za ruce. Letošní festival vyzývá, že nastal čas to změnit. K tomu je potřeba nejen to, aby LGBT+ lidé byli přítomní a viditelní ve veřejném prostoru, ale aby je přitom podpořili i jejich spojenci z heterosexuální části společnosti. I ti by měli své queer přátele chytnout pomyslně za ruku a veřejně se přihlásit k jejich podpoře.
Kampaň pro Prague Pride vytvořila agentura 2FRESH. „Pro kreativní ideu jsme zvolili insight, který reflektuje ambivalentní pocity komunity – moment, když je něco blízko, ale zároveň daleko,“ vysvětluje Lukáš Rýdl, Strategy Director v 2FRESH. „Díky poznatkům ze studie o cílových skupinách víme, že i tak běžné situace, jako právě držení za ruce, vyvolávají u širokého publika rozporuplné reakce. A to si zaslouží podporu!“ uzavírá.

Program festivalu bude zveřejněn v průběhu července, nabídne víc než 130 akcí. Opět vyjde festivalový magazín Prague Pride Mag s 48 stránkami o programu a LGBT tématech. Většina akcí Prague Pride je ZDARMA.

Festival začíná již tradičně zahajovacím koncertem v Pride Village na Střeleckém ostrově v pondělí 5. srpna. Hlavní hvězdou bude Daniela Sea, představitelka trans postavy Maxe z kultovního seriálu The L Word (Láska je láska), v duu se švédskou DJkou Gunn Lundemo. Vystoupí také Kapitán Demo, novou generaci hrdých LGBTIQ* umělců představí propagátor genderless módy Leopold. Starší ročníky bude reprezentovat 80letá DJ Wika z Polska a pěvecký sbor Elpida v doprovodu Never Sol v projektu OLD’s COOL.

Duhový průvod se uskuteční v sobotu 10. srpna a vrací se na svoji původní trasu, která z Václavského náměstí vede ulicí Na Příkopě a dále přes Náměstí Republiky, Revoluční, Dvořákovo nábřeží a Čechův most na schody na Letnou. V Pride Parku na Letenské pláni bude zábava pokračovat do 22 hodin, queer program zahrnuje několik hudebních stagí, stan se soutěží ve voguedance Pride Ball, ruské kolo a komunitní zónu s možností debatovat a poznávat se.

Záštitu festivalu udělil primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, místostarosta Městské části Praha 1 Pavel Nazarský, místostarostka pro kulturu, sport a sousedské vztahy městské části Praha 7 Hana Třeštíková a radní Městské části Prahy 1 Petr Kučera.

Text a vizuál: Prague Pride

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2019/07/2019_prague_pride-1024x583.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2019/07/2019_prague_pride-150x85.jpgredakcePolitikaTémataZábavaTisková zpráva: Pride festivaly po celém světě si letos připomínají 50. výročí Stonewallských nepokojů, které jsou milníkem v historii LGBT hnutí. Události následující po policejní razii v newyorském gay klubu Stonewall Inn v roce 1969 přenesly boj za práva gayů, leseb, bisexuálních a transgender osob přímo do ulic –...