Tisková zpráva: Iniciativa Jsme fér v rámci blížících se podzimních voleb do zastupitelstva hl. m. Prahy pořádá debatu s kandidáty a kandidátkami na primátora či primátorku hl. m. Prahy, která se bude zaměřovat na jejich postoj k obyvatelům příslušícím k LGBT komunitě a jejich právům. Moderátorka Veronika Sedláčková bude s účastníky debaty diskutovat o tom, zda by gay a lesbické páry měly mít možnost vstoupit do manželství, včetně možnosti tento obřad uspořádat na pražské radnici, zda mají mít právo společně adoptovat dítě, nebo o tom, jak by právě primátor mohl přispět k zlepšení kvality života LGBT lidí v Praze.

Na debatu byli pozváni všichni kandidáti a kandidátky na primátora hl. m. Prahy. Svou účast potvrdilo pět kandidátů: Zdeněk Hřib (Piráti), Ondřej Mirovský (Zelení), Petr Stuchlík (ANO), Bohuslav Svoboda (ODS) a Jiří Pospíšil (Společné síly pro Prahu).

Účast na akci je možná pouze pro omezený počet účastníků, kteří se předem přihlásí pomocí formuláře ve spodní části stránky www.jsmefer.cz/primatorska_debata.

Kdy a kde se bude debata konat:
Čtvrtek 30. srpna 2018 v 18:00–20:00

Sněmovní 7 – coworking a vzdělávací centrum
Sněmovní 7, 11800 Praha

Proč Jsme fér
Od roku 2006 platí v České republice zákon o registrovaném partnerství. Hodně lidí si myslí, že registrované manželství je to stejné, co manželství. Není; registrovaní partneři nemají společné jmění, nemohou po sobě dědit, nemohou společně nic vlastnit, nemají nárok na vdovský či vdovecký důchod po smrti svého partnera nebo partnerky, nemohou společně adoptovat děti. Liší se už i samotný akt uzavření partnerství, zatímco svatbu můžete mít na každé radnici, registraci můžete uzavřít pouze na 14 místech v republice.

Na www.jsmefer.cz/pise_se najdete i příběhy lidí, kteří se musejí denně potýkat s nedostatečností registrovaného partnerství.

Už 26 zemí po celém světě nahradilo registrované partnerství manželstvím. Nejenom „osvícené“ západní státy jako je Rakousko, Německo nebo třeba Austrálie, ale třeba i přísně katolické země jako je třeba Španělsko, řada zemí Latinské Ameriky nebo třeba Jihoafrická republika. Česká republika má šanci být první zemí, která manželství pro osoby stejného pohlaví uzákoní, z bloku posttotalitních demokracií.

Foto: Richkat na Pixabay

https://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/06/richkat_prstynky-1024x853.jpghttps://www.lesba.cz/info/wp-content/uploads/2018/06/richkat_prstynky-150x125.jpgredakcePolitikaTémataTisková zpráva: Iniciativa Jsme fér v rámci blížících se podzimních voleb do zastupitelstva hl. m. Prahy pořádá debatu s kandidáty a kandidátkami na primátora či primátorku hl. m. Prahy, která se bude zaměřovat na jejich postoj k obyvatelům příslušícím k LGBT komunitě a jejich právům. Moderátorka Veronika Sedláčková bude...